Policija traži zbog izdržavanja kazne Ivana Bendera

Ivana Bendera, jednog od osnivača Herceg Bosne, osuđenog u BiH 2006. na četiri i pol godine zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti, nekoliko je puta tražila policija kako bi bio sproveden na izdržavanje kazne. Naime, pošto je presudu bosanskih sudova potvrdio prvo zagrebački Županijski sud, a zatim i Vrhovni sud, Bender je na osnovi sporazuma o međusobnom izvršavanju pravomoćnih sudskih odluka u kaznenim stvarima između Hrvatske i BiH trebao ići na izdržavanje kazne u jedan od hrvatskih zatvora.

Kako nije nađen na prijavljenoj adresi u Zagrebu, sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda izdao je nalog da se Bender privede. U MUP-u kažu da će, kada dobiju nalog, za Benderom najvjerojatnije raspisati tjeralicu.

Zvonimir Hodak, Benderov zagrebački odvjetnik, kazao je kako se s Benderom od odluke Vrhovnog suda nije čuo, a da ga policija traži radi upućivanja na izdržavanje kazne doznao je od novinara iz BiH. Ponovio je da Vrhovni sud uopće nije raspravljao o činjenicama iz postupka, već je samo potvrdio kaznu bosanskih sudova.

izvor: večernji list