Policija: Stefan Blagić će biti prekršajno gonjen

pravda za davida, grupa Pravda za Davida, Banja luka, Banja luka, prekršajni nalog

Protiv Stefana Blagića, koji je danas priveden, nakon što je odbio da postupi po policijskom naređenju, bit će podnesen izvještaj o prekršaju Osnovnom sudu u Banjoj Luci.

Nakon što bude saslušan, bit će pušten u zakonskom roku, rekla je Feni glasnogovornica banjalučke policije Danijela Mučibabić.

Bit će prekršajno sankcioniran shodno zakonu o javnom okupljanju i javnom redu i miru.

On je lišen slobode jutros oko 10 sati, kada je organizirao javni skup na Trgu Krajine, a koji shodno Zakonu o javnom okupljanju nije prijavio nadležnom organu.

"Osoba je privedena, nakon što je odbio da postupi po policijskom naređenju da su on i drugi okupljeni aktivisti dužni da se raziđu, jer javno okupljanje nije prijavljeno" - priopćeno je iz Policijske uprave Banja Luka.

Blagić, koji je predsjednik Udruženja građana „ReStart” na Trgu Krajine u Banjoj Kuci s nekoliko članova grupe “Pravda za Davida“ održao performans.

Nakon što se oglušio na upozorenja policije kako okupljanje ne može biti održano jer nije najavljeno u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju ni policiji ni nadležnoj službi grada Banja Luka, Blagić je priveden.