Policija razotkrila ugradnju lažnih implantata koje je prodavala tvrtka iz Mostara

... od nadležne agencije i koji vas zbog takvog stanja može izdati svake minute, ali koji su vam u bolnici ugradili jer su entitetski ili županijski zavodi taj materijal nabavili po manjim cijenama od sumnjivih kupaca.

MUP RS-a otkrio je kako su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a nabavljani lažni implantati jer je direktor za nabave u Fondu u tome vidio korist za sebe i svoje suradnike. MUP je za sada istražio da se radilo o ortopedskim pomagalima, a tek je na redu istraga o nabavama citostatika, infuzija i ostale medicinske opreme i lijekova.

Poslovali i u Federaciji

Zbog višegodišnjih malverzacija i zlouporaba u Fondu, MUP RS-a je Specijalnom tužiteljstvu podnio izvješće i kaznenu prijavu protiv Radeta Blagojevića, izvršnog direktora Sektora za javne nabave u Fondu. Osumnjičen je da je pojedinim tvrtkama koje su trgovale ortopedskim pomagalima namještao tendere i krivotvorio dokumentaciju za pomagala koja nisu originali. Osim protiv Blagojevića, MUP RS-a je podnio kaznenu prijavu i protiv Marka Tadića, vlasnika poduzeća "Inel Med" i "Medika" iz Mostara, te protiv radnika "Inel Meda" Mire Tadić i Antonija Škobića. U izvješću se našao i direktor poduzeća "Medika", Milka Ljubić.

U cijelom slučaju je zastrašujuće to što se radi o tvrtki koja na našim prostorima posluje dugi niz godina i koja je u godinama iza nas nabavljala robu za bolnice u Mostaru, Tuzli, Zenici, Banjoj Luci i ostalim gradovima, te koja je nekoliko godina unatrag opremala sve ambulante obiteljske medicine u BiH i brojne druge ambulante. U tvrtki "Inel Med" jučer su nam kazali kako je direktor Tadić odsutan i kako trenutačno ne žele komentirati cijeli slučaj. Iako se još uvijek ne može govoriti o odgovornosti tvrtke i nadležnih jer su prijave tek podnesene, ova informacija morala bi značiti alarm i za vlasti u Federaciji u kojoj je "Inel Med" poslovao mnogo više nego u RS-u.

Mijenjao uvjete

Prema prijavi MUP-a RS-a, prijava protiv Blagojevića odnosi se na namještanje tendera pri nabavi implantacijskih materijala. Blagojević je zajedno s direktorima mostarskih tvrtki krivotvorio dokumentaciju za pomagala koja nisu originali, što znači da su lažna ortopedska pomagala ugrađivana ljudima. Mediji prenose kako je izvor blizak istrazi objasnio da su Blagojević i ostali sačinjavali dokumentaciju u kojoj su navodili da Fond nabavlja originalne implantate, dok su im prodavani implantati daleko niže vrijednosti. Također su se pojavile i informacije kako je Blagojević, u namjeri da pribavi protupravnu imovinsku korist mostarskim tvrtkama, naredio svojim podčinjenim radnicima da izbrišu autorizaciju proizvođača kao potreban uvjet na objavljenom tenderu za implantacijski materijal, iako je ova autorizacija bila sastavni dio tenderske dokumentacije i eliminacijski uvjet. Tako je ovakav Blagojevićev potez omogućio tvrtki "Inel Med" da konkurira na tenderu tako što su, navode mediji iz RS-a, predstavnici navedene tvrtke krivotvorili potvrdu o upisu medicinskih sredstava u Registar Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Blagojević se, kako tvrdi izvor, oglušio i na upozorenja Agencije, čime je svjesno izvršio kazneno djelo.

Bez suspenzije

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja tvrde kako nije točno da su "neispravni" implantacijski materijali ugrađivani pacijentima. Naime, Fond je odmah po saznanju da je jedan od dobavljača priložio krivotvorenu dokumentaciju na tenderu tog dobavljača eliminirao i s njim nije ni zaključen ugovor po spornom tenderu, što znači da on nije ni mogao isporučivati materijale, navode u Fondu. Također, Rade Blagojević nije suspendiran jer za takvo nešto nema osnova.

Dnevni list