Policija BiH uhitila profesora iz Turske, proglašen prijetnjom nacionalnoj sigurnosti

maloljetnica ubila vlastito novorođenče, teška prometna nesreća, pljačka Bingo, Sarajevo, džamija, provala, policija, uhitila , deportacija, lukavac, prometna

Vlasti u Bosni i Hercegovini u srijedu su ukinile dozvolu boravka turskom državljaninu Fatihu Keskinu i sada mu prijeti deportacija u matičnu državu u kojoj će se vjerojatno suočiti s kaznenim progonom jer ga režim Recepa Tayyipa Erdogana smatra političkim protivnikom, objavili su bosanskohercegovački mediji.

Keskin, koji u BiH boravi već dva desetljeća i ravnatelj je školskog centra Richmond Park College u Bihaću, uhićen je utorak i nakon toga priveden u Službu za poslove sa strancima, čiji su ga inspektori potom poslali u Imigracijski centar u Istočnom Sarajevu, koji je praktično zatvor i gdje se smještaju osobe kojima je određena deportacija.

Sarajevski odvjetnik Nedim Ademović potvrdio je za portal Klix kako je Služba za poslove sa strancima donijela rješenje kojim je Keskinu otkazan boravak.

"Razlog za ovakav postupak vlasti su navodi da Keskin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH", kazao je Ademović najavljujući kako sada slijedi žalba na ovakvu odluku koja se podnosi Ministarstvu sigurnosti BiH.

Odvjetnik Ademović kazao je kako mu nije poznat niti jedan razlog zbog kojega bi Keskin mogao biti prijetnja sigurnosti BiH s obzirom da je u toj zemlji desetljećima živio mirnim obiteljskim životom i bavio se radom u školi.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić kazao je samo kako su Keskina priveli radi dodatnih provjera i na temelju ranijih operativnih informacija.

Supruga uhićenog profesora Zehra Kantar Keskin oglasila se na društvenim mrežama poručivši kako strahuje za sigurnost svog muža, dok su iz koledža u Bihaću, na čijem je Keskin čelu od 2014., upozorili kako vlasti ignoriraju sva inzistiranja da pojasne zbog čega je njihov ravnatelj uhićen.

"Članovi našeg kolektiva su zgroženi i jednostavno ne znamo kako danas djeci objasniti što se zapravo zbilo kada se odgovorna osoba koja godinama odgovorno i savjesno predstavlja našu školu u Bihaću iz svoje učionice u roku od nekoliko sati našla u (imigrantskom) kampu u Lukavici. Ovo je slučaj bez presedana za jednu školu", navodi se u očitovanju bihaćkog Richmond Park Collegea.

No oporbena Naša stranka (NS) bez oklijevanja je upozorila kako je očevidno riječ o progonu protivnika sadašnjih vlasti u Turskoj, s obzirom na činjenicu da Richmond Park College zapravo upravlja sustavom škola koje su prije nosile naziv "Bosna Sema", a financirao je ih je turski klerik Fetullah Gulen kojega Ankara sumnjiči da je pokušao organizirati državni udar u Turskoj 2016. godine.

Nakon toga Turska je započela masovni nemilosrdni progon i uhićenja osoba koje sumnjiči da su Gulenovi simpatizeri uključujući tu suce, novinare i sveučilišne profesore, a turski predsjednik Erdogan je tijekom posjeta Sarajevu ranije ove godine otvoreno zatražio da mu BiH izruči osobe koje tamo borave, a u Turskoj ih smatraju "gulenistima".

"Uhićenje profesora Keskina je posljednji u nizu postupaka koji pokazuju inferiornu poziciju države BiH prema Erdoganu, a ne borba protiv terorizma i to baca mrlju na sve građane BiH. Ne želimo da naš policijski i pravosudni sustav budu tek produžena ruka Erdoganovog režima", poručila je Naša stranka.