Policajac koji je preživio horor na Koševu

navijački neredi, policija
...ispričao je za Dnevni list pomoćnik zapovjednika Policijske postaje Stari Grad Sarajevo Aziz Pašić koji je nakon nogometne utakmice Sarajevo – Široki Brijeg 21. travnja zadobio teže tjelesne ozlijede.

Ozljede po cijelom tijelu

- Na svu sreću, na televiziji nije bilo prikazano kako me, nakon što sam se onesvijestio i pao na zemlju, nekoliko njih nogama udara u glavu i po leđima. Imam ozljede po čitavom tijelu. Zvao sam ih iz bolnice telefonom da ih smirim, ali nisu vjerovali da sam dobro dok nisam došao kući. Jesam bio deformiran, ali bio sam živ, uz to na nogama i oni su se smirili, istaknuo je Pašić.
Nakon što je pretučen, jedan zaštitar i jedan navijač su mu pomogli da ustane. Pašič kaže da ne zna ime navijača koji mu je pomogao, ali da bi volio znati i zahvaliti mu. Dodao je da s obzirom na događanja na terenu nije mogao biti odmah prevezen u bolnicu. Kad je na kraju stigao zaustavljeno je krvarenje, ustanovljene su kontuzije na cijelom tijelu, ali na svu sreću nije bilo lomova. U bolnici je ostao do 22 sata na promatranju nakon čega je pušten kući, na bolovanju je, ali se dobro osjeća uz redovitu liječničku kontrolu. Prema njegovom mišljenu bilo je dovoljno policajaca koji su osiguravali utakmicu s obzirom na to da navijača Širokog Brijega nije bilo, ali da u istoj situaciji ne bi isto reagirao.
- Više bih se zaštitio. Ovako mali broj policajaca ne smije doći u situaciju da upada u toliku masu da riskira svoje živote. Na neki način bi se drukčije organizirali. Sačekali bi da dođe pomoć, kazao je Pašić

Istraga još traje

Naši izvori u policiji tvrde da iza navijačkih, odnosno huliganskih nereda, stoji netko i da o tome vodi istraga. Za nemire najvećim dijelom smatraju odgovornom Upravu Nogometnog kluba Sarajevo jer nije napravila dobru medijsku pripremu za navijače nego je obećala pobjedu za Vedrana Puljića koji je stradao u neredima u Širokom Brijegu. Kad do očekivane pobjede nije došlo navijači su iskalili svoj bijes. Glasnogovornik MUP-a Sarajevske županije Irfan Nefić upitan da prokomentira videozapise koje su objavili neki portali, a na kojima se vidi da policija izvan stadiona iz auta izvlači osobu i tuče je, Nefić kaže da je to izvađeno iz konteksta.
- Vjerojatno su se navijači koji su napravili nerede pokušali udaljiti s lica mjesta. Naši policajci su ih pokušali zaustaviti. Ako su pružali otpor, naši su reagirali, kazao je Nefić i dodao da treba naglasiti neočekivani odnos javnosti prema upotrebi sile od strane policije - “Nemojte tući našu djecu mada su ta djeca porušila pola stadiona”. Pojasnio je da demokratizacija ide korak ispred shvaćanja građana te da često predstavlja i anarhiju.
- Policija nema sustav koji stoji iza nje. Primjerice naš odjel za unutarnju kontrolu najbolje radi. Imamo toliko prijava na policajce, a više od 95 posto  ih je neosnovano. Međutim, policajac mora proći svu tu fazu istrage što u mnogome obeshrabruje policajca, istaknuo je Nefić.

11 ozlijeđenih policajaca

Prema podacima MUP-a Sarajevske županije epilog utakmice Sarajevo-Široki Brijeg na kojoj su izbili neredi 21. travnja ove godine je 11 ozlijeđenih policajaca, 15 zaštitara i 22 navijača.

Borili smo se s huliganima

Ozlijeđeni policajac Aziz Pašić  je pojasnio da je sam tijek utakmice bio miran do te mjere da je nakon prvog poluvremena razmišljao da ide pomoći kolegama ispred zgrade federalne Vlade gdje su također bili veliki nemiri. Tek nakon zadnjeg zvižduka navijači su počeli divljati, lupati sve što se moglo polupati počevši od reklama, klupe za rezervne igrače, nakon toga su krenuli na zapadnu tribinu i polupali svečanu ložu. Jedan dio navijača je ušao u stadion, ali je većinu policija spriječila.
- Kad su huligani polupali sve što se moglo polupati najprije su napali zaštitare, nakon čega su napali i policiju. S njima smo se borili. Nisam vidio navijača kada mi je prišao s leđa i udario me željeznom šipkom od reklame, kazao je Pašić.

Piše: Mirela Zrno