Pokušaji ustavne eliminacije hrvatskog naroda kroz takozvani Zakon o izbornim jedinicama

Hrvati u BIH, majorizacija, HRS, Hrvati u BIH, prava, Herceg Bosna, BIH, popis, brojevi, narodi, HVIDRA, Mostar, Halid Genjac, braniteljske udruge, udruge, HNS BiH, HDZ BiH, javna tribina, Kolinda Grabar Kitarović, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, velimir raspudić, čovjek, vjera, BIH, Hrvati u BIH, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, BIH, Hrvati u BIH, HNS BiH, HDZ 1990, hrvati u bosni i hercegovini, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, Daniela Škegro, BIH, Hrvati u BIH, Bošnjaci, udruge, BIH, izbori, Hrvati u BIH, izbori, Hrvati u BIH, Hrvati u BIH, izbori, Daniela Škegro, sabor, Hrvatskom saboru, hrvatski sabor, Hrvati u BIH, sabor, Hrvati u BIH, BIH, Nepravda, dan hrvata, Hrvati, Široki Brijeg, Velika Gospa, dijaspora, hercegovačka dijaspora

...kako hrvatske predstavnike i mogućnost legitimnog predstavljanja hrvatskog naroda grubo diskreditirati uslijedila je totalna blokada cjelokupnog sustava na federalnim administrativnim razinama. Takvi pokušaji bošnjačkih stranaka zapravo i nisu ništa novo. Jedina novost je da takvo što više ne rade „iza kulisa" već sazivaju press konferencije na kojima javno predstavljaju kako ustavno eliminirati jedan od triju konstitutivnih naroda i pretvoriti Federaciju BiH u dominantan bošnjački teritorijalni prostor.

Takozvani „Zakon o izbornim jedinicama" predstavljen prije nekoliko dana zapravo je bio logičan slijed stvari kako na jedan tobože elegantan način navodno riješiti sve probleme i odluke Ustavnog suda koji se vuku unutar Federacije BiH. Stvarnost je kudikamo drugačija i poprima dodatnu dimenziju, osobito kada predstavnici HNS-a i HDZ-a BiH istaknu da se legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda mora riješiti u paketu kroz pronalazak modela koji uključuje i izbor za člana Predsjedništa i rješavanje pitanja Doma naroda.

Zastupnici hrvatskog naroda pokazali su da su takvi pokušaji u najmanju ruku neprihvatljivi napuštanjem sjednice Zastupničkog doma FBiH i jasnim i jedinstvenim stavom kako takvo što neće nikada podržati. Nakon silnih pritisaka sarajevskih medija da se volja „demokratske većine" mora prihvatiti i kako HNS i HDZ BiH rade na rušenju cjelokupnog funkcioniranja državnih organa postaje jasno da ovakve režije su zapravo u startu nemoguće. S jedne strane ovakav prijedlog bošnjačkih stranaka neće biti prihvaćen od strane Kluba hrvatskih zastupnika u federalnom Domu naroda, dok s druge strane za konačno prihvaćanje jednog takvog prijedloga potrebna je i suglasnost predsjednika Federacije, čime ove dvije instance vlasti postaju jedini mehanizmi gdje hrvatski narod još može braniti vlastite nacionalne interese.