Pokret #SejdoKomsic uhvatio zamah

Milorad Dodik

Naime, na svečanosti u Predsjedništvu BiH prilikom polaganja prisege nisu bili nazočni ni bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović niti uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Dragan Čović, kako se moglo čuti, bio je na službenom putu u Hrvatskoj, ali je više nego očito kako je s ovim činom jasno iskazao svoj politički stav i još jedanput poručio da ne priznaje izbor Željka Komšića za legalnog i legitimnog predstavnika Hrvata. Kardinal Vinko Puljić jasno je, pak, kazao kako je pozvan, ali da nije mogao doći na inauguraciju čovjeku čiji izbor je zakonski nazvao nepravednim, da bi nakon toga doživio uvrede kako je nacionalist i fašist.
#SejdoKomsic

Uoči i tijekom inauguracije diljem BiH, gdje žive Hrvati, polijepljeni su plakati s prekriženim likom Željka Komšića, kojega se uspoređuje s prijeratnim čelnikom jugoslavenske pokrajine Kosova Sejdom Bajramovićem, koji je izabran po volji Beograda, čime se aludira na činjenicu da su Bošnjaci većinski izabrali Komšića za hrvatskog člana državnog vrha.

Aktivisti pokreta #SejdoKomsic su na dan inauguracije općine i gradove s hrvatskom većinom od Orašja, Domaljevca, Odžaka, Usore, Žepča, Viteza, Novog Travnika, Kiseljaka, Busovače, Širokog Brijega, Posušja, Mostara i dr. oblijepili plakatima s Komšićevim likom i natpisima "persona non grata", #SejdoKomsic, "not my president" i dr.

Također, osim plakata i grafita, mediji su objavili aktivističke parole i na skulpturama znamenitih Hrvata, poput onog na kipovima fra Grge Martića u Kreševu, akademika Josipa Baća u Kiseljaku, književnika Marka Martinovića Cara u Vitezu.

Pokret #SejdoKomsic u nekoliko je sati ostvario rekordan doseg na društvenim mrežama, a brojni su Hrvati u BiH svoje profilne fotografije na Facebooku mijenjali u one s natpisima #SejdoKomsic i "Not my president". Tim činom još jedanput iskazan je jasan prosvjed protiv izbora Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koji je na tu dužnost došao bošnjačkim glasovima, mimo volje i glasova naroda u čije ime će iduće četiri godine obnašati tu dužnost.

Ivan Vukoja, ravnatelj HNK Mostar, također je prigodnom fotografijom, kako je rekao, obilježio inauguraciju majorizacije budući da se fotografirao s natpisom #SejdoKomsic.

Radikalni unitaristi i šovinisti okupljeni oko projekta Komšić svoj šovinizam i mržnju, u prvom redu prema Hrvatima, maskiraju i predstavljaju kao borbu za građansku državu, kazao je Vukoja za Slobodnu Dalmaciju. Prema njegovim riječima, Komšić je samo izvođač radova njihove perverzne i duboko nemoralne politike te simbol izbornog, ustavnog, institucionalnog i političkog nasilja nad Hrvatima u BiH.
Zastupa "građane"

U cijelosti vrijedi analogija između Miloševićeva režima i Sejde Bajramovića s jedne te radikalnih bošnjačkih unitarista, bosanskih šovinista i Željka Komšića s druge strane, stoga pozdravljam i podržavam akciju #SejdoKomsic, izjavio je Vukoja, naglasivši kako Komšić nije izabran, nego nametnut te kako je to nametanje i neustavno i nelegalno.

Dok će Milorad Dodik i Šefik Džaferović u Predsjedništvu BiH zastupati interese srpskog, odnosno bošnjačkog naroda, koji su ih na izborima dali povjerenje, Komšić će, prema vlastitom priznanju, zastupati "građane" u tijelu koje je po Ustavu predstavništvo tri naroda i "narod iz kojeg potječe"- koji ga nije izabrao, niti tim činom obvezao da ga zastupa.

Novost u Komšićevu istupu je da on prvi put osim građana spominje "narod iz kojeg potječe", čije će interese navodno zastupati, priznajući time, suprotnoj svojim ranijim tvrdnjama, kako je BiH ne samo država građana, već i naroda.

Međutim, postavlja se logično pitanje, kako će on zastupati "narod iz kojeg potječe", kada je interes naroda "iz kojeg potječe" da ga on ne zastupa.

Doći će u Široki Brijeg

Također, u svom obraćanju na inauguraciji Komšić se nije osvrnuo na činjenicu kako ga je većina općina i županija gdje žive Hrvati proglasila nepoželjnom osobom, već je u ranijim medijskim istupima poručio kako je to glupost i da će on dolaziti u Široki Brijeg i zaprijetio kako za svaki projekt iz inozemstva koji bi bio na korist općinama on u Predsjedništvu BiH mora dignuti ruku.

Komentirajući ovaj Komšićev istup i svojevrsne prijetnje kako bi mogao zaustaviti projekte iz pojedinih lokalnih zajednica, načelnik Općine Posušje Branko Bago za Slobodnu Dalmaciju je samo kratko poručio kako je ovaj narod prošao i gora vremena pa će tako preživjeti i Komšića te da su, što se njega kao načelnika tiče, za Komšića vrata u Posušju zatvorena i da nikada neće službeno biti primljen, ako ikada i dođe u posjet.

(Slobodna Dalmacija | Miroslav Landeka)