Pokreće se postupak za smjenu Budimira

Nova parlamentarna većina koju čine SDP, SBB i dva HDZ-a ima u Domu naroda Federalnog parlamenta dvotrećinsku većinu ( 39 delegata) koja je nužna za podnošenje zahtijeva Ustavnom sudu F BiH za smjenu predsjednika F BiH. Ustavni sud može smeniti predsjednika F BiH ukoliko je prekršio Ustav ili je fizički ili mentalno nesposoban obavljati dužnost.

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić je u pogledu smjene predsjednika FBiH, podsjetio je da je nova parlamentarna većina ostavila korektan rok Budimiru da se povuče s te funkcije, te će, s obzirom na to da je to izostalo, biti neophodno pokrenuti zakonsku proceduru.

Osvrnuo se i na Odluku Općinskog suda Sarajevo u vezi s tužbom potpredsjednika Vlade FBiH i federalnog ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića, vezano za njegovu 'ostavku', a koji se oglasio nenadležnim u postupku po toj tužbi, uz očekivanje da će Kantonalni sud Sarajevo u vezi s tim donijeti na zakonu zasnovanu odluku.

Uz ogradu da je nezahvalno komentirati sudske odluke, Mikulić je u svojstvu ministra pravde i u skladu s odgovornošću za funkcioniranje pravosuđa, ukazao na neutemeljenost obrazloženja spomenute odluke, budući da se postupajući sudac pozvao na ustavne odredbe koje su prestale važiti prije više od deset godina.

Podsjetio je, također, da se u skladu sa Zakonu o sudovima, slučajevi - zahtjevi iz domena radnopravnih odnosa riješavaju u općinskim sudovima i to urgentno i prioritetno.

Mikulić je konstatirao da iz spomenute odluke proistječe "da se sud ne želi miješati u vlastiti posao", uz napomenu da je o ovome slučaju već izvjestio relevantne institucije, te da je protiv postupajuće sutkinje podnio prijavu Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH.

Fena