Pojedinci iz Državnog tužiteljstva prečesto postupaju nezakonito

muselimovic, crnalic, dalipagic

... vodio tužitelj Dubravko Čampara, te pustilo na slobodu osumnjičene u akcijama „Gibraltar“ i „Meso“, Tužiteljstvo BiH iznijelo je niz optužbi na račun Državnog suda, piše Dnevni avaz.

Uslijedila je i reakcija Suda BiH, u čijem je priopćenju za javnost navedeno da Državno tužiteljstvo, prije svega, svoju snagu i energiju treba usmjeriti na temeljito provođenje istraga, primjenu važećih zakona te edukaciju državnih tužitelja.

Određivanje pritvora
Ugledni odvjetnici i vrsni pravnici u izjavama za Dnevni avaz u potpunosti su podržali prekjučerašnje priopćenje Suda BiH, koji je uputio javni poziv Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH da reagira te da osigura profesionalan rad Državnog tužiteljstva, jer će u suprotnom, istaknuto je, biti narušeno povjerenje građana u sposobnost rada pravosudnih organa.

Mostarski odvjetnik Josip Muselimović izjavio je za Dnevni avaz da na ovu pojavu, koja u posljednje vrijeme, kako ističe, doživljava svoj vrhunac, upozorava već deset godina.

"Uvjeren sam da Sud BiH ne bi reagirao ovakvim priopćenjem da zaista nije došao do uvjerenja da pojedinci u Tužiteljstvu BiH u posljednje vrijeme u nekim slučajevima često nastupaju nepripremljeno. Dijelim mišljenje mnogih mojih kolega odvjetnika koji tvrde da pojedinci u Tužiteljstva prečesto postupaju na nezakonit način", kazao nam je Muselimović.

On je posebno podcrtao postupke određenih tužitelja u okviru nekvalitetnog obrazlaganja razloga za određivanje pritvora osumnjičenim osobama.

"Na tužitelju je da kvalitetno obrazloži razloge za određivanje mjera pritvora, jer se u suprotnom nasrće ili udara na temeljno pravo svakog čovjeka, a to je pravo na slobodu. Ne smijemo zaboraviti da se u trenutku uhićenja slobode lišava osoba koja se treba smatrati nevinom dok se suprotno ne dokaže", cijeni Muselimović.

Također, on je iznio stav da se u posljednje vrijeme u režiji pojedinaca u Tužiteljstvu ponavljaju "pompezno izvedene akcije, i to više radi javnosti".

Pažnja javnosti
I sarajevski odvjetnik Asim Crnalić, koji je u proteklom periodu bio angažiran kao branitelj Kemala Čauševića u predmetu "Pandora", koji je izazvao veliku pažnju javnosti, kaže da neki tužitelji u obraćanju Sudu često ne uspijevaju dovoljno dobro dokazati svoje navode.

"Mislim da pojedinci iz Tužiteljstva, prije svega, sa Sudom BiH ni javno ni tajno ne smiju raspravljati o sudskim odlukama. To može samo raditi putem žalbi. S druge strane, neki tužitelji javnim predstavama sebi štete, jer potencirajući i usmjeravajući pažnju javnosti na takve slučajeve, oni sebe dovode u situaciju da javnost ne zna o onim slučajevima gdje su oni bili uspješni", tvrdi Crnalić.

Dalipagić: Poštovati procedure
Mostarska odvjetnica Nada Dalipagić, koja je trenutno angažirana kao braniteljica Jerke Ivankovića Lijanovića, osumnjičenoga za privredni kriminal, ističe da u potpunosti dijeli mišljenje Suda BiH.

"Odluke Suda se ne komentiraju. I tužitelji moraju raditi na jačanju pravne države, a to znači apsolutno poštivanje pravnih procedura te donošenje odluka zasnovanih na zakonu. To je osnovna stvar", podvukla je Dalipagić.