FOTO  Pogledajte kakve će biti cijene cigareta od 1. siječnja naredne godine

pušenje, zdravlje, ubijanje, pušenje, alkohol, cigarete, pušenje, RAK, zdravlje, pušenje, dim, cigarete, pušenje, lijek, šverc cigareta, Bileća, cigarete, cigarete, pušenje, cigarete, cigarete, poskupljenje, cigarete, poskupljenje, pušenje, odvikavanje, dječak, Tomislavgrad, provala, kiosk, duhan, cigarete, crna kronika, cigarete, poskupljenje, BIH, cigarete, poskupljenje, UIO, BIH, cijene, poskupljenje, cigarete, pušenje, akcize, škija, cigarete, poskupljenje, pušenje, rak pluća, cigarete, opušci, punjač, cigarete, poskupljenje, šverc, švercanje, duhan, BIH, BIH, cigarete, poskupljenje, pušenje, Pušenje je porok, čišćenje, zdravlje, cigarete, BIH, cijena, Mostar, pušenje, zabranjeno pušenje, cigarete, cijena, BIH, pušenje, namirnice, pljačka, pljačkaši, razbojništvo, cigarete, BIH, cigarete, poskupljenje, cigarete, cijene, cigarete, BIH, poskupljenje, pušenje, zabrana pušenja, BIH, više trošarine na duhanske proizvode , cigarete, rezani duhan, cigarete, poskupljenje, cigaret

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30.11.2017. godine u UIO dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2018. godine, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2018. godinu, koju Odluku je donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu je definirano da će se od 01. 01. 2018. godine, na cigarete plaćati sljedeća akciza:

(a) proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta

(b) specifična akciza u iznosu od 75,00 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada,

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2018. godini i iznosi 104,00 KM po kilogramu.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Europskoj uniji.