Pogledajte cijene goriva na benzinskim crpkama nakon primjene novog Zakona o trošarinama u BiH

gorivo
Na pojedinim benzinskim crpkama gorivo je poskupjelo, kako smo već i ranije najavili, za 25 feninga.
Usvojeni tekst Zakona o trošarinama u BiH predviđa da se cijena cestarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litru, poveća za 0,15 KM po litru goriva. Kod naftnih derivata, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litru.

Međutim, kompanije koje se bave prometom nafte i naftnih derivata su, zavisno od crpke do crpke, bile prinuđene povećati cijene goriva za 20-25 feninga po litru, jer u startu moraju povećati cijene za 15 feninga, ne računajući PDV i dodatne obaveze.

U kompaniji Energopetrol nam je ranije rečeno da, s obzirom na to da su obveze prema državi jedan od značajnijih faktora u formiranju cijena, cijene goriva će rasti i na Ina i Energopetrol benzinskim pumpama sa stupanjem na snagu izmjena zakona.

"Ina i Energopetrol će ispratiti izmjene povećanjem cijena u skladu sa zahtjevima novog zakona", kazala je Lejla Arifagić iz Energopetrola za Klix.ba.

Podsjećamo, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH usvojen je sredinom prosinca 2017. godine u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.