Podignuta optužnica protiv Živka Budimira zbog nezakonitih pomilovanja | Hercegovina.Info

Podignuta optužnica protiv Živka Budimira zbog nezakonitih pomilovanja

budimir
budimir
-Budimir Živka, rođenog 20.11.1962. godine u Posušju,
-Barišić Petra, rođenog 24.02.1970. godine u Posušju,
-Mikulić Zorana, rođenog 15.05.1962. godine u Mostaru,
-Kulosman Sauda, rođenog 21.04.1967. godine u Foči,
-Halilović Hidajeta, rođenog 15.05.1956. godine u Zenici,
-Asić Željka, rođenog 16.12.1970. godine u Mostaru,
-Kulovac Armina, rođenog 31.07.1981. godine u Sarajevu.

Optuženi Živko Budimir se tereti da je sam i djelujući sa drugim optuženima, zlouporabivši položaj predsjednika Federacije BiH, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i osoba iz političkog života kao i osoba iz kriminalnog miljea, iz njemu poznatih razloga i motiva, zlouporabio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju kaznenih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu, u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana.

Navedenim nezakonitim radnjama, izvršena su pomilovanja osoba osuđenih za teška kaznena djela, uključujući ubojstva, pokušaje ubojstva, nedozvoljen promet opojnih droga, porezne utaje, teška djela protiv sigurnosti prometa, među kojima i osoba koje nisu bili ni stupile na izdržavanje kazne, kao i osoba koje su bile u bjekstvu i za koje je država BiH putem međunarodnih tjeralica, tražila njihov pronalazak i privođenje na izdržavanje kazne. Ukupan broj pomilovanih osoba, obuhvaćenih optužnicom je 27.

Nakon puštanja na slobodu ovih osoba, desila su se teška ugrožavanja sigurnosti građana BiH u oružanim incidentima i drugim kaznenim djelima, koja su činile osobe koje su nezakonito pomilovane.

Također, među pomilovanim osobama bile su osobe kojima se dva puta davalo pomilovanje, što je izričito zabranjeno zakonom, kao i osobe koje čak ni nisu stupile na izdržavanje kazne.

Navedenim radnjama, prouzročeno je ugrožavanje sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine i ugrožen međunarodni ugled države BiH i agencija za sprovođenje zakona, te je poništen trud, rad i zalaganje pravosudnih i policijskih agencija, na otkrivanju, procesuiranju i vođenju kaznenih postupaka, te na taj način poništen rad i učinak agencija za sprovođenje zakona na uspostavi vladavine prava.

Također, Živko Budimir se tereti i za zlouporabu položaja ili ovlasti, nezakonitim plaćanjem računa te kupovinom odjeće i drugih predmeta za osobnu uporabu, koji su kupljeni budžetskim sredstvima.

Optuženi u predmetu Budimir i dr. terete se za kaznena djela zlouporabe službenog položaja ili ovlasti, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi i protuzakonito posredovanje.

U optužnici je predloženo saslušanje 79 svjedoka i 3 stručna vještaka, kojima će tužilaštvo dokazivati krivnju optuženih osoba.

Opsežna i detaljna optužnica, u kojoj je detaljno precizirano počinjenje svih kaznenih djela, zajedno sa više registratora sa nekoliko stotina dokaza, proslijeđena je Sudu BiH na potvrđivanje, stoji u priopćenju Tužiteljtva BiH.