Podignuta optužnica protiv tri osobe za ratni zločin nad Hrvatima u Trusini

ratni zločin, Trusina, Trusina, ratni zločin, Armija BiH, Rasema Handanović, ratni zločin, Trusina, Armija BiH, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločin, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločin, Trusina, zločin u Trusini, ratni zločinac, ratni zločin, ratni zločini, Trusina, zločin u Trusini, obljetnica, Trusina, zločin u Trusini, Trusina, zločin u Trusini, Trusina, ratni zločini, ratni zločin, Armija BiH, Trusina, zločin u Trusini

...ratnih zarobljenika počinjen u Trusini kod Konjica 1993. godine.

Optužnica je podignuta protiv Mensura Memića Mente (1966), rođenog u Prijedoru, nastanjenog u Bihaću, Dževada Salčina  Struje (1965), rođenog u Gacku, nastanjenog u Mostaru, i  Senada Hakalovića (1966) rođenog u Konjicu, nastanjenog u Konjicu. Sva trojica su državljani BiH i nalaze se u pritvoru, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Memić, Salčin i Hakalović optuženi su da su za vrijeme rata u BiH kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovne komande Armije RBiH „Zulfikar“ (optuženi Memić i Salčin) i 45. brdske brigade Armije RBiH „Neretvica“ (optuženi Hakalović), prilikom dobro isplaniranog i pripremljenog napada na  stanovništvo sela Trusina, hrvatske nacionalnosti, u kojem je ubijeno 18 civila i četiri bojovnika HVO-a koji su se prethodno predali, te četiri osobe ranjene, među kojima dvoje djece, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i postupanju s ratnim zarobljenicima. 

Prema navodima optužnice, oni su 16. aprila 1993. sudjelovali u zarobljavanju i strijeljanju civila u selu Trusina i zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali te sudjelovali u pljačkanju, nečovječnom postupanju i primjenjivanju mjera zastrašivanja i terora prema  stanovništvu hrvatske nacionalnosti iz sela Trusina. 

Uporedo s optužnicom Tužiteljstvo BiH je uputilo prijedlog za produženje pritvora prema navedenim osumnjičenima. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH. 

(Fena)