Podignuta optužnica protiv predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH Petra Jurčića

lažna diploma, krivotvorenje, Petar Jurčić, Petar Jurčić, razvojna banka, optužnica
Istražitelji Tužiteljstva KS saslušali su tijekom istrage određeni broj osoba u Razvojnoj banci i u Vladi FBiH, piše Dnevni avaz.

Podsjećanja radi, slučaj "Jurčić" su Kantonalnom tužiteljstvu zadokumentirali službenici Federalne uprave policije (FUP). U njihovom izvještaju o počinjenju krivičnog djela Jurčić se tereti da je "krivotvorio ili nabavio krivotvorenu diplomu Univerziteta u Beogradu o završenoj visokoj školskoj spremi na Ekonomskom fakultetu, navodno izdanoj 12. studenog 1981. godine".

Također, u prijavi FUP-a navodi se i da je njegova diploma, izdana pod brojem 1226, ovjerena krivotvorenim potpisima dekana Ekonomskog fakulteta, kao i rektora Univerziteta u Beogradu.

- Predmetnu diplomu priložio je i koristio kao dokaz o završenoj visokoj stručnoj spremi, i to za poziciju generalnog direktora "Hypo Alpe-Adria banke". Nakon raskida ugovora s "Hypo bankom", također upotrijebivši navedenu krivotvorenu diplomu, izabran je na funkciju predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, koju trenutno protivzakonito obnaša - kaže se, između ostalog, u krivičnoj prijavi FUP-a.

Inače, Jurčića je na mjesto predsjednika NO Razvojne banke dovela Narodna stranka Radom za boljitak. To je zaslužio tijekom skoro desetogodišnjeg mandata na čelu "Hypo banke", za vrijeme kojeg je odobrio kredit od nekoliko od destina milijuna maraka bez odgovarajućeg pokrića Lijanovićima.