Podignuta najveća optužnica u povijesti pravosuđa BiH

Jablanica, ratni zločin, Tužiteljstvo BiH, optužnica, PDV, utaja poreza, porez, porezni obveznici, Porezna uprava, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, prijetnja, Sipa, osa, ministar sigurnosti BiH, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, optužnica, organizirani kriminal, droga, pranje novca, vesna budimir, ostavka, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, Pandora, crna kronika, kriminal, optužnice, kriminal, Tužiteljstvo BiH, Tužiteljstvo BiH, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, optužnica, ratni zločini, Tužiteljstvo BiH, crna kronika, Husein Bilal Bosnić, Sipa, sipa uhićenje, IS Islamska država, teroristi, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, terorizam, ratni zločin, procesuiranje ratnih zločina, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine
Istragom koju je provelo Tužiteljstvo BiH, utvrđeno je da su optužene osobe iskoristivši njihov težak financijski položaj i ugroženu egzistenciju, u periodu od 2007. do 2009. godine, organizirale odlaske više stotina građana na navodni rad i zaposlenje u Azerbajdžan, piše Fena.

Po vrbovanju u BiH i dolasku u stranu zemlju, radnici su držani u nečovječnim uvjetima i neadekvatnim smještajnim prostorima, uz uskraćivanje plaćanja dogovorenih naknada za rad,novčana kažnjavanja, tjerani su da rade prekovremeno bez mogućnosti odbijanja takvog rada.

Radnicima su po dolasku oduzimane putne isprave te su držani u potpunoj ovisnosti od optuženih, jer nisu imali sredstava za život, bila im je ograničena sloboda kretanja i mogućnost povratka u BiH, čime je nad njima radnom eksploatacijom, počinjeno krivično djelo trgovine ljudima.

Na ovaj način, optuženi su eksploatirajući žrtve ostvarili nezakonitu imovinsku korist u višemilijunskim iznosima, koju su držali na više računa u nekoliko država, a prema prikupljenim dokazima radi se o iznosu od oko 5,9 milijuna KM, čije će oduzimanje biti zatraženo tijekom postupka.

Ova optužnica predstavlja odlučan korak Tužiteljstva BiH, u borbi protiv trgovine ljudima i iskorištavanja građana BiH i njihove teške situacije, radi izrabljivanja i radne eksploatacije. U ovom predmetu tijekom istrage, ostvarena je značajna međunarodna suradnja i ova optužnica, kao i buduće aktivnosti Tužiteljstva BiH, značajno će doprinijeti da se popravi status naše zemlje, na listi Ministarstva vanjskih poslova SAD, te da se naša zemlja vrati u status zemalja kategorije 1., gdje spadaju zemlje koje se efikasno bore protiv trgovine ljudima i otkrivaju, procesuiraju i spriječavaju takve pojave.

Optuženi su: Božo Vučenović, rođen 06.01.1960. godine u mjestu Ljubačevo, državljanin BiH i Srbije, Milan Vučenović, rođen 21.10.1962. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH i Srbije, Rade Ljubičić Rade, rođen 14.05.1972. godine u Gradišci, državljanin BiH, Saša Lipovac, rođen 28.02.1970. godine u Novoj Gradišci, Hrvatska, državljanin BiH, Safet Turanović , 22.01.1972. godine u Jajcu, državljanin BiH, Rasim Turanović, rođen 10.08.1967. godine u Jajcu, državljanin BiH, Nenad Tatić, rođen 27.04.1982. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, Slaviša Kojić, rođen 28.02.1977. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH i Srbije, Zoran Dmitrović, rođen 28.05.1962. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, Zoran Kalajdži, rođen 05.05.1971. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, Novak Ćirić Novak, rođen 25.11.1983. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, Nedeljko Vučenović, rođen 28.02.1989. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH, i Miroslav Vučenović, rođen 4.08.1962. godine u Bosanskoj Gradišci, državljanin BiH.

Terete se kako su počinili kazneno djelo organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelima trgovine ljudima i pranja novca. U optužnici se predlaže ispitivanje 84 svjedoka optužbe, a uz optužnicu je proslijeđeno više stotina dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.