Počinje gradnja samostana na Plehanu, srušenog 1992.

župa Plehan, gradnja
U župi sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini služena je misa sjećanja na tragičan događaj u povodu 27. godišnjice stradanja Plehana, dana kada je 1992. minirana i do temelja porušena plehanska ljepotica, župna crkva sv. Marka i franjevački samostan. Misa je održana u novosagrađenoj plehanskoj crkvi. Uz domaćeg gvardijana fra Antu Tomasa i fra Ivana Ćurića, misu je predvodio samostanski vikar fra Franjo Dalibor Stjepanović. Misna čitanja progovarala su o patnji i stradanjima Hrvata derventskoga kraja. Podsjetimo, u plehanskoj župi prije rata živjelo je 8120 Hrvata katolika, a danas tek 90-ak, uglavnom starijih i nemoćnih.

- Na ovoj misi s ponosom možemo reći da vjera u nama i dalje živi. Gradnjom crkve napravljeno je mjesto ponovnog susreta s Gospodinom. Ne dopustimo da nam sprječavaju dolazak na Plehan isti oni koji su se radovali njegovu rušenju. Duhovna ljepota i snaga koju Plehan nosi izvorište je onoga što taj simbol predstavlja - naglasio je, između ostalog, fra Franjo Dalibor.

Veliki optimizam i vjera u bolje sutra izazvali su i potpisivanje ugovora o gradnji plehanskog samostana. Gvardijan fra Anto Tomas svečano je pred malim stadom svojih povratnika potpisao ugovor s Antom Jurišićem, direktorom tvrtke Stanogradnja d.o.o Odžak, koji će graditi samostan. Gradilište i kamen temeljac blagoslovit će u ponedjeljak, 8. srpnja kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup. Velebnu franjevačku crkvu sv. Marka na Plehanu srpska je vojska, nakon što je zauzela Plehan, 2. srpnja 1992. s dvije tone eksploziva minirala. Prilikom miniranja stradao je i samostan, a idućih dana u potpunosti su razoreni i devastirani ostaci samostana i svih popratnih zgrada, kao i sve kuće katolika, koji su morali u izbjeglištvo. Nakon povratka franjevaca na Plehan, svake se godine misnim slavljem spominju te velike tragedije za koje još nitko nije odgovarao. Vjernici molitvama učvršćuju vjeru i duhovno snaže za sve izazove.

vecernji list