Početnicima zabranjena vožnja poslije 23 sata

prometna nesreća, biciklist, zakon o osnovama sigurnosti prometa, izmjene, biciklista, koncentracija alkohola, nadzor prometa
Ovo je samo jedna od novina koja će se naći u izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, doznaje "Dnevni avaz", a nakon prijedloga koje su dostavili entitetski i županijski MUP-ovi.

Dnevna svjetla

Prema riječima Zorana Andrića, savjetnika državnog ministra prometa i komunikacija, ova odluka donesena je zbog povećanog broja prometnih nesreća u kojima učestvuje ova populacija, a neće se odnositi na osobe koje su profesionalno angažirane kao vozači.

- Ukinuli smo i odredbu da biciklisti moraju nositi kacige. Što se tiče ukidanja obveze uključivanja svjetala po danu, to se neće desiti. Statistike su pokazale da je od uvođenja ove odredbe zabilježeno manje udesa. Poređenje s drugim zemljama u ovom slučaju nije dobro, jer oni imaju uređene ceste i autoputeve - kazao nam je Andrić.

Tehnički pregled

U Zakonu će biti ukinut obvezni tehnički pregled nakon kupovine novog vozila i odmah će biti poslan na registraciju.

- Prvi tehnički bit će obvezan tri godine nakon registracije, drugi nakon dvije, a svaki naredni nakon godinu. Planirano je i da se registracija produžava odmah prilikom tehničkog pregleda, a ne da se ide u MUP. Taj sistem trebao bi zaživjeti od srpnja naredne godine, a sve kako bi se olakšalo građanima - pojasnio je Andrić.

Uzimanje vozačke

Jedna od značajnijih izmjena bit će i obveza lijčnika da, u slučaju teške ozljede pacijenta, provjeri u MUP-u posjeduje li on vozačku dozvolu. Dozvola bi privremeno bila oduzeta u slučaju puštanja vozača na kućno liječenje. Ovim bi se, navode u Ministarstvu, izbjeglo da vozači koji su bolesni i s ograničenim fizičkim sposobnostima, sjedaju za volan.