Početak ustavne krize u Bosni i Hercegovini

prebivalište, zakon o prebivalištu, BIH, izbori, Predstavnički dom, poslanici, parlamentarni izbori, plaće, Zastupnici, zastupnica, BIH, BIH, vlasti, parlament, parlament fbih, parlamentarna skupština, politička kriza  , parlament

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBH, je na početku sjednice utvrdio da ima kvorum za početak rada te je konstatirao da od 14 poslanika iz RS-a sjednici prisustvuje samo jedan odnosno Sadik Ahmetović (SDA), ali da nijedan član stranaka iz RS-a nije prisutan.

Džaferović je naglasio kako ipak ne postoji kvorum za odlučivanje te je dao pauzu od sat vremena kako bi se pokušao osigurati kvorum.

On je, također, kazao da su ga službe prije sjednice obavijestile da su kašnjenje najavili samo Staša Košarac (SNSD) i Salko Sokolović, nezavisni poslanik.

Što se tiče članova Vijeća ministara BiH, u dvorani su stigli samo ministar prometa i komunikacija, Ismir Jusko, i ministrica obrane BiH, Marina Pendeš.

Ovim faktički počinje ustavna kriza koju su najavili predstvanici stranaka iz RS-a zbog moguće revizije presude Međunarodnog suda u tužbi BiH protiv Srbije.