Početak gradnje autoceste - bacanje prašine u oči

auto cesta, Posavina, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, stanje na cestama, auto cesta, veresija, stanje na cestama, autocesta, konzorcij, autocesta, izgradnja, Bosna, autocesta, Hercegovina, autocesta, petlja, Mostar, autocesta, Ljubuški, autocesta, Koridor Vc, putovanje, Slavonija, BIH, more, koridor 5c, autocesta, zvirići, Bijača, vozačke dozvole, BIH, Njemačka, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na cestama, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na cestama, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na cestama, AMS BIH, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, AMS BIH, autocesta, autocesta A1, autocesta 5c, stanje na prometnicama, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, AMS BIH, stanje na prometnicama,
Obustavljanje ili oduglovačenje izgradnje kapitalnih objekata u Hercegovini sve razvidnija je strategija ovoga ili onoga službenog Sarajeva. Početak gradnje autoceste u Hercegovini tema je koja je početkom tjedna preplavila medije diljem zemlje, projekt koji bi konačno otvorio ceste u i ka dijelu zemlje daleko od službenog Sarajeva. Nažalost razvitak Hercegovine ima isuviše protivnika kako bi optimistične najave bile realizirane piše danas Poslovni portal.ba najavljujući kako će s "obilježavanjem" ugovora za prvu dionicu početi opstrukcije na pripremi dionice sjeverno od Mostara.


"Rješenje" problema Počitelja i Blagaja i novi problem kod Potoka

Nacrt prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine Autocesta na koridoru 5c treba definirati obuhvat izravnog utjecaja autoceste i regulirati prostornu organizaciju značajnu za gradnju i funkciju autoceste, objekata i zahvata od državnog ili federalnog značaja. Istovremeno prostorni se planovi niže razine (županijski i općinski) usklađuju s postavkama ovog plana.

Sukladno prošlogodišnjoj Odluci Parlamenta FBiH o usvajanju Prostorne osnove Prostornog plana, a s ciljem utvrđivanja konačnog prijedloga trase na lokalitetu Blagaja i Počitelja, provedena su dodatna istraživanja i na bazi multikriterijalnih analiza odabrane najpovoljnije varijante trase, što je bila smjernica za razradu rješenja uvrštenih u Nacrt.

Tako zvuči dio službenog priopćenja Vlade FBiH napisan birokratskim riječnikom. Laički rečeno, trasa autoceste je, uvažavajući "zahtjeve lokalnih zajednica" jednog naroda pomjerena istočnije, dalje od lokalnih zajednica drugoga naroda. Autocesta bi po "novom" trebala se graditi na 180 metara većoj nadmorskoj visini i biti 3,5 kilometra dulja. Nova trasa zahtjeva nove pripreme, novo projektiranje, novo planiranje i u konačnici odgodu gradnje autoceste.

U vrijeme dok Vlada novu trasu i prostorni plan prikazuje kao rješavanje problema dionice od granice do Mostara, iz Sarajeva se, putem tamošnjih medija, stvara novi problem na dionici od Mostara do Jablanice. Iz sličnih razloga zatraženo je izmještanje trase autoceste sjeverno od Mostara u blizini izvorišta Bošnjaci kod Potoka.

Hoće li novi zahtjeve dodatno odgoditi izgradnju autoceste? Ukoliko se usvoje, ponovno provedu već provedena hidrogeološka istraživanja kao u slučaju južne dioneice, ponovno bude mjenjala trasa i radili projekti... eto nam još par godina odgađanja predviđa Poslovni portal.ba.


Potpisivanje ugovora za najjužniju dionicu

U Mostaru bi danas trebao biti potpisan ugovor o izgradnji dionice autoceste Bijača - Kravice, ukupne vrijednosti oko 23,309 milijuna eura. Radi se o prvih 4,09 kilometara autoceste i vezi s autocestom u Hrvatskoj.

Dionicu će graditi konzorcij tvrtki Euroasfalt, ŽGP i Hidrogradnja Sarajevo.