Počelo emitiranje testnog digitalnog signala

bhrt, prekid, program, digitalni sadržaj
On je rekao kako je ovo povijesni trenutak za BiH.

- Ministarstvo ima osigurana sredstva, a jedini resurs koji nemamo je gubljenje vremena. Ovo je nacionalni projekat svih nas - kazao je Jusko i dodao kako su radni timovi već raspoređeni za sljedeće zadatke te da će 4G mreža biti dostupna nakon što cijelo područje bude pokriveno digitalnim signalom.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović rekao je da se BHRT pobrinuo da vlastitim sredstvima nabavi adekvatnu opremu.

- Zajedno s Federalnom televizijom i Radio-televizijskom Republike Srpske moći ćemo puštati digitalni signal 24 sata dnevno. Na osnovu testnog perioda spremiti ćemo se za drugu fazu - kazao je Karamehmedović.

Naglašeno je i kako će BHRT i dalje nastaviti emitirati analogni signal, a građanima je poručeno da ne kupuju digitalne resivere na svoju ruku.

Generalni direktor FTV-a Džemal Šabić kazao je kako je ovaj moment trebao nastupiti prije pet godina, ali se ideologija uplela u informatičku revoluciju.

U narednih 90 dana timovi će raditi na raspisivanju međunarodnog tendera za nabavku opreme, a komercijalne televizije će imati svoje mjesto na tržištu čim se završi druga faza.

Ovim je završena prva faza digitalizacije prijenosne i emisione opreme u BiH, a u narednoj fazi je planirano pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti, odnosno cijele teritorije BiH.

Programe javnih RTV servisa RTV BiH, RTRS i RTVFBiH u tim oblastima građani mogu pratiti na 30. televizijskom kanalu u Sarajevu, 32. kanalu u Banjoj Luci, dok je za građane Mostara u skladu sa Ženevskim sporazumom osiguran 36. televizijski kanal.

Program će biti moguće pratiti i u okolnim gradovima i mjestima koja imaju optičku vidljivost prema emisionim lokacijama, što se odnosi na građane Vogošće, Ilijaša, Visokog, Pala, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške, Laktaša, Čelinca, kao i mjesta u dolini rijeke Neretve prema Čapljini.

Izvor: Dnevni avaz