Počele gužve na šalterima za vađenje putovnica

bih putovnica

Putne isprave najčešće budu završene za 20-ak dana, ali s obzirom na gužve i povećan broj zahtjeva, rok je produžen na 30 dana, piše Večernji list BiH.
Strogi propisi
Gužve i ne čude uzme li se u obzir činjenica da je kod građana Bosne i Hercegovine rok valjanosti istekao za više od milijun dokumenata. Putovnica, čije posjedovanje nije obvezno, ali je korištenje tog dokumenta čiji je rok valjanosti istekao kažnjivo, istekla je u 648.564 slučaja. U slučaju da želite barem jedan dan ovog ljeta otići na more bez putovnice, ako izuzmemo vožnju preko Svitave do Neuma, to nećete moći. Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske posljednjih dana ponovno su apelirali na građane da navrijeme zamijene svoje dokumente, posebno skrenuvši pozornost na putovnice jer, prema propisima koje Bosna i Hercegovina ima s Europskom unijom, ako nekom putovnica istječe za dva i pol mjeseca, on neće moći prijeći granicu. Cijena izrade bh. putovnice već godinama je ista i iznosi 50 konvertibilnih maraka. Građani moraju imati na umu da je za pokušaj prelaska granice Bosne i Hercegovine s nevažećom putovnicom propisana novčana kazna od 100 do 400 maraka.
eServis
Najveće gužve na šalterima CIPS-a već godinama su u srpnju i kolovozu, točnije u vrijeme kad dijaspora dolazi na odmore te vrijeme provedeno u BiH žele iskoristiti za promjenu osobnih dokumenata. Iako su putovnice najčešći dokument u vlasništvu bh. građana kojima je istekao rok valjanosti, situacija ni s drugim dokumentima nije bolja. Naime, važeću osobnu iskaznicu nemaju 186.403 osobe iako je njezino posjedovanje zakonska obveza svakog punoljetnog državljanina BiH. Još dramatičnije stanje je kada je riječ o vozačkim dozvolama, koje nije produžilo 201.177 vozača od kojih većina, unatoč tome, vozi cestama. U Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH istaknuli su da je porazna činjenica da je rok valjanosti istekao za više od milijun dokumenata. Taj broj je u odnosu na 2013. skoro dvostruko veći. Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH je s ciljem pojednostavljenja administrativnih procedura i unapređenja usluga za građane u travnju ove godine preko eServisa omogućila praćenje faza postupka izrade putne isprave, osobne iskaznice i vozačke dozvole od trenutka podnošenja zahtjeva za izdavanje kod nadležnog tijela do uručenja. Ovaj eServis se nalazi na web-portalu Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine iddeea.gov.ba, a njegovo korištenje je besplatno.

Građani tako na jednostavan način mogu dobiti uvid u trenutačni status podnesenog zahtjeva te unaprijed planirati preuzimanje izrađenog osobnog dokumenta.