Počela pljenidba imovine Naftnih terminala Federacije BiH u Pločama

Riječ je o dugu od skoro 13,5 milijuna maraka na koji su uračunate i zatezne kamate od 15 posto godišnje, javila je federalna televizija. Ovo je epilog poslovanja Naftnih terminala Ploče o kojem su mediji intenzivno pisali još od 2006. godine.

Poslovanje Naftnih terminala Ploče posljednje desetljeće bilo je kroz direktorske te pozicije predsjednika Nadzornih odbora uglavnom u rukama dvije stranke SDA i Stranke za BiH. To dokazuje i izjava direktora ovog poduzeća Ibrahima Bećirbegovića od prije dvije godine, u kojoj on govori o tome tko je i kako odlučivao o terminalima Ploče: "Odluke su se donosile na raznim sijelima, prvo kod Silajdžića, a onda se prešlo kod Tihića", izjavio je Bećirbegović 17. kolovoza 2010. godine.

Rješenje je, kako navodi FTV, doneseno na osnovu presude Međunarodne trgovinske komore u Parizu. Iako su dugovi i sporni ugovori potpisivani u ranijim sazivima vlasti i sadašnji predsjednik Nadzornog odbora Rasim Kadić odlučio je da tek sljedećeg tjedna istupi u javnosti, premijer i resorni ministar nisu odgovarali na pozive, a sadašnji predsjednik Uprave Nikola Štula se nije javio.. Podsjećamo da su i Nikola Štula i direktor Terminala Ibrahim Bećirbegović uvjeravali javnost da će Terminali dobiti spor pred sudom u Parizu