Počela ''agonija'' na šalterima za izdavanje putnih isprava

vize, vize, BIH, bezvizni režim, eu, hravtska u eu, eu, bezvizni režim, suspenzija, zapadni balkan, putovnice, državljanstvo BiH, državljanstva Njemačke, građani BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, azil, zahtjev za azil, građani BiH, Njemačka, putovnica, Biometrijska putovnica BiH, BIH, vize, BIH, putovnica, Biometrijska putovnica BiH, Njemačka, BIH, vize, vize, Njemačka, BIH, IDDEEA, putovnice, lažne putovnice, putovnice, gužva, čekanje, Njemačka, radnici, BIH, uvjeti, revizija, lažne adrese, BIH, državljanstvo BiH, državljanstvo, putovnice, bih putovnice, bh putovnice , lažne putovnice,  hrvatska putovnica, Biometrijska putovnica BiH, putovnica, BIH, putovnica, BIH, vize, BIH, bh putovnice , putovnice, biometrijske putovnice, bh putovnice , kolumbija, vize, bezvizni režim, državljanstvo BiH, državljanstvo, bh državljanstvo , državljanstvo, državljanstvo BiH

Iako u zakonski predviđenom roku od mjesec dana, građanima ne samo da izdavanje putovnica kasni, već ih na nekim šalterima već prilikom predaje zahtjeva obavještavaju da će na putovnicu čekati tjednima...

Ermin Podrug je igrač američkog nogometa. Njegov tim igra u Centralnoj Europskoj ligi. Iako je njegova putovnica, kaže, i dalje važeća, on s timom ne može na utakmice u zemljama Europske unije, javlja N1.

''Trebao sam ići na utakmicu u Zagreb, sad u subotu. Ističe mi putovnica u lipnju, međutim ne mogu ići zbog ona tri mjeseca da biste ušli u Europu. Predao sam prije mjesec i više dana, ali nije još gotovo, ne znam što ću'', kaže za N1 Podrug.
Ermina, kao i brojne građane BiH, službenici već danima vraćaju sa šaltera s informacijom da putovnice nisu završene u zakonski predviđenom roku od mjesec dana. U Banja Luci je utvrđeno da se samo u tvornici za tiskanje dokumenti zadržavaju i do 25 dana.

''Možda bi moglo to i prije biti, ali znate kako je kod nas, mi volimo da imamo redova, da izgleda kao da nešto radimo'', priča Biljana Babić iz Banja Luke.
A isto raspoloženje je i s druge strane šaltera. Službenici kažu da je situacija dodatno zakomplicirana jer je vrijeme ekskurzija.

Postupak izdavanja putnih isprava je kompleksan i pored Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH uključuje i druge nadležne organe u BiH, s različitih administrativnih razina, kao i samog dobavljača putnih knjižica, tj. tvrtku koja je odabrana u postupku jave nabavke.

Prethodno nije bilo putovnica zbog navodne upitne procedure s tvrtkom za izdavanje putovnica. No, to pitanje je riješeno i ugovor s istom tvrtkom produžen za godinu dana. Došlo je do kašnjenja s postupkom javne nabavke, samim tim i nabavkom repromaterijala. No, putovnica ne nedostaje za one koji su spremni izdvojiti 250 KM, te podnijeti zahtjev za izdavanje po hitnoj proceduri.