"Pobila bih po Bugojnu sve pse samo da imam pušku"

psi, rijeka
Premda je PETA otvorila lov na njezinu “glavu” i pritom ponudila 2000 dolara, taj će novac, čini se, ipak ostati na bankovnom računu ove najveće svjetske udruge za zaštitu životinja. Reporteri Večernjeg lista uspjeli su, uz pomoć forumaša na društvenim mrežama, razotkriti identitet djevojke čije su snimke okrutna umorstva psića bacanjem u rijeku u trenutku obišle svijet.

Već poslije dolaska u selo pokraj Bugojna u BiH, na obali Vrbasa zatičemo okoliš istovjetan onome sa snimke objavljene na YouTubeu: isto drveće, isto šipražje, isti vodeni tok, riječju, preslikan kadar.

Stotinjak metara dalje u obiteljskoj kući živi upravo djevojka čije su ime forumaši označili kao počiniteljicu. Koji trenutak poslije doznali smo da nije posrijedi djevojka, već djevojčica: tek joj je 12 godina. Međutim istina će se doznati tek kada progovori, jer je za sada nedostupna novinarima.

‘Sotonska Europa’

Njezina majka, očekivano, već na početku razgovora odbacuje svaku mogućnost da razgovaramo s njom. Djevojčica je u inozemstvu kod tete, a majka potom niječe sve tvrdnje optužujući medije da joj ne daju živjeti, ali pritom izjavljuje da bi pobila sve pse u Bugojnu kad bi imala pušku.

– Nemam vam što reći, to nije moja kći. Djevojčica koje imaju crvenu jaknu i zovu se kao i ona ima od Viteza do Kupresa i Jajca sve do Livna. Što ste toliko navalili na moje dijete? Pa kod nas se u Bugojnu svakodnevno ubijaju psi, inače ne bismo od njih mogli živjeti. Šire zarazu, grizu ljude.

Moj konobar Srećko sedam dana nije mogao doći na posao. Psi lutalice napali su ga, završio je u hitnoj, ostao bez zuba. Dobro je rekao naš svećenik fra Vice: “Ovo je sotonska Europa. Više se obraća pozornosti životinjama nego čovjeku” – govori majka djevojčice, dok se u razgovor upleće i susjed Davor.

– Pa mi u crkvu ne možemo ući od pasa lutalica, a jedan je pit bul ugrizao našeg susjeda Ivana za nogu. Jedva su ga ljudi otrgli od psa. U sarajevskoj bolnici odrezali su mu nogu, momak je danas invalid. To je strašno – ispričao je susjed.

Bugojanac Ivan Juričević drukčijeg je mišljenja. Prema životinjama se, kaže, treba humano ponašati, a okrutno ubojstvo štenadi nerazuman je čin. Međutim, dodaje:

– Kod nas se branitelji ubijaju, vješaju, nemaju od čega živjeti i o tome nitko ne piše. To nikoga ne zanima. Djevojčica za koju stvarno ne znam ni tko je ni odakle, ali vidio sam je u novinama, baci kučiće u Vrbas i postane medijska zvijezda u svijetu. Što se to događa s ljudskim vrijednostima – pita se Ivan.

U kavezu pit bula

Na putu od sela pokraj Bugojna u kojem živi djevojčica za koju forumaši vjeruju da je okrutno umorila štenad, susrećemo dvojicu dječaka iz Donjeg Vakufa. Pitamo jesu li čuli za bacanje štenadi u Vrbas, a Ahmed kaže da je o tome doznao putem Facebooka te da su i njegovi prijatelji čuli da je riječ upravo o djevojčici s čijom smo majkom razgovarali. Dječak najoštrije osuđuje njezin čin, a u razgovor se upleće i mlađi Jasmin Došlić piše večernji list.

– Nije to ništa. To je čak humano: pa samo ih je bacila u Vrbas! Moji su prijatelji pričali da su gledali u Donjem Vakufu kada mladići ubace psa lutalicu ili mačku u kavez pit bula pa ima krvi do koljena – govori Jasmin.

Na rijeci Vrbasu zatičemo ribiča koji zna sve o bacanju psića u rijeku te kaže kako je pogođen. Poznaje, kaže, djevojčicu čije su snimke obišle svijet.

– Znam je, kako da ne. Dijete je pravi anđeo. Ona nikome ne bi zlo učinila, ali djevojka sa snimke zaista mi sliči na nju – rekao je ribič.