Plin će ponovo poskupjeti

plin
One bi opet mogle biti uvedene zato što u BiH nije postignut dogovor o državnim zakonima za plin i električnu energiju.

Veliki gubici

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u razgovoru za Dnevni avaz ističe brigu da će cijene plina dodatno porasti, a da će se BiH suočiti s višemilijunskim gubicima.

- Štete koje bismo mogli trpjeti iznose milijune i milijune eura - kaže on.

Naglašava da je vrlo iznenađen stavom Federalne vlade i resornog ministra energije Nermina Džindića, koji je „korak unazad i povratak na početak".

- Ovo što smo dobili kao odgovor na naš upit o predloženom zakonu o plinu, odstupa od dogovorenog tijekom proteklih šest mjeseci. Ministar se, jednostavno, poziva na Ustav, nadležnosti i traži mnogo više nego što smo dogovorili kompromisom iz listopada prošle godine. Tada smo se u načelu suglasili o konceptu državnog zakona.

Iz RS imam najavu da je danas sjednica Vlade. Ministar Petar Đokić najavio mi je da on neće davati mišljenje, nego će pitanje delegirati Vladi. Formalni odgovor očekujem do kraja tjedna. Nakon toga konsultirat ću se s direktorom EZ-a Janezom Kopačem. Tu ćemo znati odmah početkom tjedna pa ćemo vidjeti što dalje - kaže Šarović.

Podsjeća na dogovor iz listopada prošle godine u Sarajevu kada je Energetska zajednica dala još jednu šansu BiH i obustavila daljnju primjenu sankcija.

- Mi smo kroz niz ministarskih sastanaka praktično u cijelosti usaglasili državne zakone o energentima. I entitetski zakoni o istoj materiji morali su se u cijelosti provesti, da ne kažem da su se trebali u istovjetnom tekstu, samo s nazivom entiteta, preuzeti od BiH. Ni tu nije bilo pomaka. Šteta je što se to desilo. Ovo je primjer kako prosipamo dobre prilike - kaže državni ministar.

Vađenje iz blata

Šarović navodi da ga ponovno uvođenje sankcija neće iznenaditi te da se valja „vaditi iz blata".

- Sektor plina ostaje crna rupa i on će nazadovati ako nešto značajnije ne uradimo. Svi u okruženju prihvatili su standarde u vezi s plinom. Kod nas je sve to pomiješano i potpuno konfuzno i nerazumljivo za nekoga tko bi došao da investira. Ovakav sistem odgovara samo mešetarima - ističe ministar.

Ponavlja da će građani platiti višu cijenu ovog energenta.

- To je sasvim izvjesno, posebno zbog promjena tarifa u Srbiji. Slobodnog tržišta nemamo i osuđeni smo na jedan izvor. Srbija je već najavila promjenu transportnih tarifa i to će se odraziti na cijenu plina - kaže on.

Sektor struje manje loš

Ministar Šarović ističe da je u sektoru električne energije situacija malo manje loša.

- Na nivou BiH već imamo spreman novi zakon o električnoj energiji koji tretira prenos i tržište ovog energenta. On je u cijelosti usklađen sa III energetskim paketom. Ako nema napretka u vezi s plinom, procijenit ćemo da barem ovaj zakon pustimo u proceduru. Sve smo uradili uz podršku EZ. Radimo na energetskoj strategiji, imamo sredstva zahvaljujući podršci Ambasade Velike Britanije i očekujem da bi se taj posao mogao brzo završiti. Time nam se otvaraju vrata za pristup odgovarajućim europskim fondovima - zaključuje državni ministar.