Platformaška skup(št)ina preuzela Razvojnu banku

SDA BIH, SDP BIH, HSP BIH, NS radom za boljitak
Od OHR-a nametnuta Vlada Federacije BiH, u svojstvu Skupštine Razvojne banke FBiH, održala je danas u Sarajevu sjednicu Skupštine banke na kojoj je usvojila Izvješće o poslovanju banke za 2010. godinu i prijedlog Plana i programa poslovanja RB-a FBiH za ovu godinu.

Skupština, kako se očekivalo nakon napisa u medijima o preraspodjeli fotelja između stranaka koje su OHR-ovom odlukom ušle u Vladu,  nije usvojila Izvješće o radu Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH za prošlu godinu te je jednoglasno donijela odluku o njegovom razrješenju. Zanimljivo je kako je izvješće o radu banke pokazalo pozitivno poslovanje i rast u svim segmentima piše Poslovni portal.ba.

Skupština je zadužila Upravu Banke da do 30. lipnja nastavi sa svojim aktivnostima, pri čemu će prioritet dati kreditnim linijama za poljoprivredu, mala i srednja poduzeća, te namjensku industriju, a radna skupina, koju će činiti pet ministara Vlade FBiH i Uprava RB-a, redefinirat će  i inovirati Program rada i politike Banke.


Pozitivno poslovanje

Prema izvodu iz Izvješća o poslovanju RB-a, ukupna aktiva banke s 31. šrosincem 2010. godine iznosi 251,8 milijuna KM i u odnosu na 2009. veća je za 16,6 milijuna KM.

Ukupni kapital RB-a iznosio je 113.480.837,98 KM, i viši je za oko 2,5 milijuna KM.

Godišnji netoprihod RB-a iznosio je 13,9 milijuna KM, nekamatni rashodi 11,42 milijuna KM, a iskazana dobit je 2,48 milijuna KM.

Kreditni portfolio RB-a na kraju prošle godine iznosio je 181.516.547,94 KM i u odnosu na godinu prije veći je za oko 5,6 milijuna KM.

Danas usvojeni dokumenti bit će upućeni u Parlament FBiH koji, po Zakonu o RB FBiH, jednom godišnje razmatra izvjeće o poslovanju i plan poslovanja nakon što te dokumente usvoji i dostavi Skupština Banke.

Mediji su proteklog tjedna, izvještavajući o raspodjeli fotelja između platformaških stranaka, najavili kako će Razvojnu banku po svaku cijenu preuzeti Lijanovićeva NSRB.