Platformaši smijenjuju 7. direktora u EP HZ HB

...direktora JP Elektroprivreda HZ HB Matana Žarića i šest izvršnih direktora.
Ministar Trhulj kazao nam je da je predložio ove točke dnevnog reda, ali da se još ne zna hoće li biti uvrštene na dnevni red sjednice i hoće li se o njima glasovati. Prema njegovim riječima, ovo je urađeno prvenstveno jer je Skupština Elektroprivrede HZ HB zakazana za 3. studenoga i jer je potrebno da do tada Nadzorni odbor poduzeća ima svu potrebnu dokumentaciju za imenovanje novog vodstva. Trhulj nam je kazao da nema imena kandidata za novu Upravu i da to nije predloženo za raspravu.

Krešić umjesto Žarića

Poznato je da su vodeća mjesta u Elektroprivredi HZ HB političko pitanje oko kojeg nema dogovora već mjesecima, te da je to mjesto prilikom raspodjele resora u Federaciji pripalo HSP-u BiH, koji bi trebao predložiti svoj kadar na čelno mjesto. Ipak, doznajemo da su višemjesečni razgovori unutar HSP-a pri kraju i da je načelan dogovor postignut. Prema tome dogovoru generalnog direktora Žarića najvjerojatnije će zamijeniti Nikola Krešić iz Čapljine, inače brat Stjepana Krešića, bivšeg člana HDZ-a 1990., a sada visokopozicioniranog dužnosnika HSP-a i izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH.
Što se tiče Nikole Krešića, zna se da je diplomirani inženjer elektrotehnike i da je do sada bio rukovoditelj Crpne hidroelektrane Čapljina (CHEČ) koja je dio sustava Elektroprivrede HZ HB.

Smjena šest izvršnih direktora

Iz prijedloga koji je Trhulj proslijedio Vladi iščitava se da će se u četvrtak na sjednici, ukoliko se ova točka ponovno ne skine s dnevnog reda, razriješiti dužnosti
izvršni direktor za distribuciju električne energije, izvršni direktor za financijsko-računovodstvene poslove, izvršni direktor za opskrbu električnom energijom,
izvršni direktor za pravne, kadrovske i opće poslove, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i izvršni direktora za razvoj.
Kada su u pitanju izvršni direktori, zna se da bi Ivana Bunoza, koja se jedno vrijeme također spominjala kao generalna direktorica, trebala preuzeti financije. Među izvršnim direktorima najvjerojatnije će se naći i Mate Pavković iz Posušja. Ono što je zanimljivo jest to da će dosadašnji direktor Matan Žarić ostati na jednoj od važnih funkcija u Elektroprivredi HZ HB. Spominjalo se savjetničko mjesto, ali i mjesto izvršnog direktora.
Na sjednici Vlade najvjerojatnije će biti izvršeno i imenovanje jednog člana Nadzornog odbora Elektroprivrede HZ HB koji je prošao na natječaju, a koji će biti postavljen na upražnjeno mjesto. Time će se steći svi preduvjeti za normalan rad NO-a i kadrovske promjene.

Smjene u Lutriji

Na sjednici Vlade u četvrtak, kako doznajemo, naći će se i odluka o razrješenju dužnosti direktora Energoinvesta i imenovanje v. d. direktora. Također, na dnevnom redu će se naći i imenovanje privremenih članova NO-a Autoceste FBiH, smjena izvršnog direktora za tehničke poslove u Cestama FBiH, imenovanje Upravnog odbora Ustanove iz djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški, te smjena NO-a Ustanove iz djelokruga socijalne zaštite. Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović je predložio smjenu Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i imenovanje novog. On je predložio i imenovanje novog UO-a Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Federalni ministar financija Ante Krajina predložit će razrješenje dužnosti predsjednika i članova Upravnog odbora Lutrije BiH i imenovanje novih članova, dok će premijer Nermin Nikšić pokrenuti proceduru za
prijem novog tajnika Vlade.

DNEVNI LIST