Platformaši nastavljaju pljačkati Hrvate i graditi ceste u Bosni

...ali i nekoliko drugih spornih prometnih točaka kroz Bosnu jer nisu dovršeni svi poslovi kako bi započela izgradnja autoceste.

Piše: Zoran Krešić/večernji list

Čak 4,5 milijuna maraka prošle je godine plaćeno za kreditna sredstva koja Bosna i Hercegovina ne koristi, a odobrile su ih svjetske financijske institucije za izgradnju autocesta na području isključivo Federacije BiH.

Šteta za državu

Za to nikada nitko nije odgovarao, a kako stvari stoje, neće ni odgovarati. S druge pak strane, posljednjih se dana državni ministar financija Dragan Vrankić našao na udaru bošnjačke politike jer nije želio poslati svoga predstavnika na sastanak Luxembourg da u ime Bosne i Hercegovine potpiše zajam, zbog čega, kako tvrde, propada projekt za tri dionice autoceste, vrijedan 166 milijuna eura koji je Federacija BiH trebala dobiti od Europske investicijske banke. Pri tome valja reći kako još nije niti izbliza nisu kompletirane pripreme za početak tih poslova što znači da će taj novac još ležati u stranim riznicama, a BiH plaćati penale stranim kreditorima. 
U pitanju su početak gradnje dionica na autocesti Vc Vlakovo - Lepenica i Lepenica - Suhodol te da započne eksproprijacija dionice Svilaj - Odžak.

Sporazum iz Londona

Valja reći kako je, kada su predstavnici Ministarstva financija BiH, kao i dvaju entiteta te Ministarstva prometa i veza BiH u Londonu zaključivali ugovore, tada je teškom mukom, pa čak i uz nevoljki pristanak europskih kreditora Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Europske investicijske banke (EIB) uključena i klauzula da će se istodobno povlačiti novac za izgradnju dionica na sve četiri trase, što uključuje i dionice kroz Hercegovinu.