Platforma 2: Bošnjaci (SDA/DF) od Srba izabrali SDS/PDP/NDP, a od Hrvata nikoga!

sda, SNSD, podjela, BIH, Bakir Izetbegović, koalicija, izbori, BIH, df bih, Željko Komšić političar, Bakir Izetbegović
...i većina u svakom od klubova konstitutivnih naroda u Domu Naroda Parlamenta BiH.
Međutim, izvršnu vlast (Vijeće ministara BiH) potvrđuje isključivo Zastupnički dom Parlamenta BiH (naravno, poseban tekst bi se dao napisati na temu koji idiot je pristao na to). To omogućava bošnjačkim političkim elitama da se poigravaju s hrvatskim i srpskim predstavnicima na način da biraju poražene, a izbjegavaju pobjednike kod tih naroda i na taj način dobivaju poslušnike s kojima mogu formirati „stabilnu" vlast.

Kao i kod formiranja prve platforme sve se odvijalo filmskom brzinom. Suljagić i NVO ekipa je napisala nekakav programski dokument kako bi to sve skupa dobilo na ozbiljnosti. U dostupnim dokumentima se spominje i rješavanje „Sejdić-Finci" i uvođenje novih ministarstava i svašta nešto što je nemoguće sprovesti bez većina unutar klubova Doma Naroda, a oni su skupili ekipu koja ima većinu samo u Bošnjačkom klubu (SDA). Toliko o ozbiljnosti namjera da to stvarno sprovedu.

U nedjelju jutro su se krenuli dogovarati, a u nedjelju popodne su se sve dogovorili. Skupili su dovoljnu matematičku većinu da formiraju vlast na državnoj razini (2 od 3 člana Predsjedništva kako bi imenovali Predsjedavajućeg vijeća ministara, potrebnu većinu unutar Zastupničkog doma koja uključuje i potrebne trećine po entitetima).

Time SDA i DF nastavljaju tamo gdje su SDP i SDA stali u prošlom mandatu. Igraju se matematike, koristeći ustavne i zakonske „rupe" i pri tome zaboravljaju na druga dva konstitutivna naroda u BiH. Hrvate na ovaj dogovoreni nedjeljni igrokaz nisu niti zvali (ako netko ne računa Želju Komšića kao predstavnika Hrvata na tom sastanku).
Ali reče posle sastanka Izetbegović da se nada da će se Čović i HDZ priključiti, jer im valjda nije vitalni nacionalni interes da Dodik bude u vlasti. Reče čovjek koji predstavlja stranku i narod kojem je vitalni nacionalni interes da Hrvati nemaju TV kanal na svom jeziku.

Znači, poziv je upućen na način da ga netko tko ima imalo obraza ne može prihvatiti. Morat će ga prihvatiti netko tko nema obraza. Martin se ovih dana mota po Sarajevu ...

Zaključak:
Kako se ovakve igre i igrokazi više nikada ne bi ponovili, nužne su promjene članaka i odredbi koje reguliraju izbor izvršne vlasti.
Izbor izvršne vlasti trebaju potvrđivati oba Doma Parlamentarne skupštine (i Zastupnički dom i Dom Naroda), s tim da je potrebna i većina unutar svakog kluba konstitutivnih naroda u Domu Naroda.
Time bi se osiguralo da u vlasti budu legitimni predstavnici sva tri naroda i da vlast bude formirana od stranaka koje uistinu imaju kapacitet za reforme i promjene koje su ovoj zemlji nužne. I da se jednom zauvijek spriječe igre „sarajevske čaršije" oko (ne)podobnosti kandidata iz drugih naroda.

poskok.info