Plaćenici, ljevičari i principi pride

Sanja Vlaisavljević, Fahrudin Radončić, Zlatko Lagumdžija
Eh pa tako na naslovnoj strani Avaza vedra lica sjede jedan pored drugoga Zlatko, the Boss, Lagumdžija i Fahrudin Radončić.

Ali nije riječ o nekoj montaži iz magazina Dani, nego njih dvojica potpisali protokol o suradnji dviju partija. I ne samo da su potpisali puki protokol, nego će i ministarske fotelje dijeliti. Sjećam se Kotline prije godinu dvije kada su me nemilosrdno spaljivali esdepeovi sateliti u medijima, među intelektualcima i NVO sektoru jer sam kolaborirala sa tajkunom, mafijašem, nacionalistom i više ne znam ni sama s kim još.

Piše: Sanja Vlaisavljević - Poskok.info

A sve misleći na Radončića i njegov Dnevni avaz. Kao ni tada tako ni danas nisam imala problem sa izborom mjesta na kojem ću da objavljujem autorske tekstove, ali hajde ti to objasni principijelnoj i još pri tome ljevičarskoj kotlini. A, evo sada vidim da nije ni trebalo objašnjavati, jer je the Boss zaboravio šta su sve njegovi podanici u njegovo ime govorili i pisali o Radončiću i njegovim suradnicima. Do jučer je ovaj ugledni ljevičar i čovjek od principa pozivao pravosuđe da Radončiću stanu u kraj, a danas ga poziva da zajedno grade vlast. Ma bilo je to čak i u onoj neplaćeničkoj gerilskoj emisiji 1001 minuta.

E, nešto tu nije uredu. Ili je Lagumdžija shvatio da Radončić nije ništa od onoga što su mu on i njegovi poslušnici prišivali? Ili da ipak jeste, ali danas ima puno razumijevanje prema svim Radončićevim manguplucima? A možda je shvatio da je Radončić ljevičar kao i on pa je odlučio da zajedno pronađu sreću u izgradnji države za čovjeka oslobođenu svakog oblika ekstremnog nacionalizma. Možda je u biti jedina prava istina da su dvije probošnjačke partije pronašle zajednički nacionalni interes?

A možda je Radončić jednostavno odlučio da pomogne SDP-u da malo izađu iz nacionalnih okvira i počnu gledati BiH malo šire od užeg rukovodstva SDP-a. E ko će ga znati! Jedno je sigurno, ljevičar Lagumdžija je od svih principa kojima se samohvalio zadržao samo princip očuvanja svoje fotelje. Zaboravio je na sve prethodne razmirice sa Radončićem i okrenuo se boljoj budućnosti. U bolju budućnost ne sumnjam, ali u privrženost Boss-a toj ideji itekako.

Čovjek koji je vabio birače da se konačno okrenu socijalnoj pravdi, ali po svojoj mjeri, a zatim koalirao sa onima za koje danas tvrdi da nemaju nikakav odnos prema BiH i njenim narodima, zaklinjući se da nikada ne bi, a sve zbog volje svojih birača, koalirao sa onima što žele bolju budućnost, danas priziva dojučerašnjeg najvećeg „državnog neprijatelja" da zajedno grade vlast. Ne vide to i ne čuju sarajevski i ini intelektualci.

Mediji još manje, NVO su potpuno nijeme, a tek partijske socijaldemokratske kolege šute li šute. Doduše, kako će iko od hrabrih graditelja civilnog društva bilo šta reći kada je socijaldemokracija za koju su se brojnim javnim protestima borili,konačno zauzela sve pore života. A ne zaboravimo, ovi iz NVO sektora, medija i intelektualni čistunci su se do sada borili isključivo protiv nacionalističkih izgrednika. Pade mi na pamet da možda neće više moći ni aplicirati za projekte podizanja građanske svijesti jer eto više nema problema u državi, a i svijest je očito dovoljno podignuta jer se evo nikako ne oglašavaju.

Zanimljivo bi, recimo, bilo vidjeti predstavnike medija ili nevladinog sektora kako prosvjeduju zbog bahatosti socijaldemokratske partije ili kako sučeljavaju lidere SDA sa ovim drugim. E to nećemo skoro gledati! Inače podjednako je jadno gledati, slušati ili čitate tek pokoji glas o novonastaloj političkoj situaciji usmjeren opet protiv Radončića. Pa ako već vide nešto loše u novoj koaliciji, onda je zadnja osoba o kojoj trebaju govoriti Radončić. Uostalom, za njega su glasali građani ove zemlje i to u ne malom broju.

Pardon, mnogo većem broju nego za Lagumdžiju! Pa ima li iko petlju reći koliko se Lagumdžija ismijava sa zemljom i njenim građanima kada zbog svoje sujete gradi koaliciju sada sa ovim, sada sa onim. Prvo uključuje, pa onda isključuje one koji ga više ne slušaju i ne slijede! Kako neko može ostati nijem na činjenicu da jedan ozbiljan politički lider ruši vlast baš kao što ruši zidove svoje kuće kada mu se raspored soba više ne sviđa? I to vlast koju je sam ultimativno ignorirajući broj glasova koje je Radončić dobio, birao i kreirao.

Sarajevo može ostati nijemo na sve, pa tako i na ovaj izljev sile i bahatosti the Boss-a. Nego baš me zanima gdje su sada oni šezdesetosmaški profesori-pravnici koji uvijek znaju reći prave stvari o državnom ustrojstvu? Oni stručnjaci za sve teme društvenog života? Gdje su da progovore koju, ali ne o Radončiću nego o preokretu kod, sebi svagda samodovoljnih, socijaldemokrata? Oni što svaki oblik uljudnog komuniciranja o bilo čemu što ima veze sa Radončićem odmah zovu avazovštinom. Ha, je li to i Lagumdžija onda postao Radončićev plaćenik ili dio „prljave avazovštine", tog "najvećeg zla" ove zemlje?!

Mnogi koji bi mogli i morali reći nešto više o ovome, šute! Ali ne zato što se ovim povodom nema šta reći nego znaju da ode fotelja ako se ovoga puta progovori. I to preko noći! Eto baš kao što je otišao onaj urednik što prezire plaćenike i intelektualce koji su bliski Radončiću i njemu sličnima, koji prezire sve one koji se ne klanjaju Šefu. Pljuvao je i vrijeđao koga je stigao, pa i bliske prijatelje nije štedio. Eto prođe i to vrijeme, kada osvanu Hadžiomerović kao zvijezda na stranicama Avaza.

Nestade politički magazin poznat po progonu ljudi, životinjskim vrstama, spotovima i pjesmicama, nestade urednička fotelja. Pa kako i neće nestati! Neće sada valjda govoriti o aferama Reket ili kakvim drugim sitnim propustima svoga Šefa i njegovih najbližih suradnika. Neće, ne daj Bože, napraviti prilog: „Skandal, skandal! Lagumdžija beskrupulozno i nemilosrdno iskoristio Emira Suljagića prognanika iz Srebrenice. Otjerao ga iz ministarstva, političkog i društvenog života. Otjerao ga iz domovine.

Plaćenik i hulja odjeven u kožu demokrate despotski sklanja nepoželjne i neposlušne kadrove." Eh, pa tako odavno nema političkog isljeđivanja na FTV, nema urednika, nema plaćenika odanih SDP-u, nema hobotnica... Ostade samo On! Borac za državu po mjeri čovjeka čiji dopredsjednik partije hvali njihovog novog koalicijskog partnera kao jednog pragmatičnog i poduzetnog čovjeka. Eto, još će i Komšić biti sljedeći koji će letjeti iz stranke zbog ove nesmotrene izjave.