Penzioneri najavili prosvjede u svibnju

"Ako se ne ispune svi naši zahtjevi, protesti će biti u maju. To će biti organizirani izlazak na ulice, iako mi ne želimo da rješavamo probleme na ulici." - tvrdi predsjednik Skupštine Udruženja, Mato Tomić prenosi rtvslon.ba.

Najveći problemi umirovljenika su skupi lijekovi i hrana, te loša zdravstvena zaštita. Preko 46% članova ima minimalnu mirovinu od 296 KM, što nije dovoljno ni za osnovne životne potrebe. Udruženje svojim članovim pomaže na različite načine, kao što su novčana pomoć za sahranu umrlog člana porodice, nabavka lijekova, ortopedskih pomagala, i markice za zdravstvene knjižice. Sve se financira od članarina te djelomično od donacija, kojih je vrlo malo."Mi pomažemo našim članovima onoliko koliko možemo. Najvažnije je to što smo se ove godine izborili za ostanak markica kao sredstva plaćanja zdravstvenih usluga." - kaže predsjednik Izvršnog odbora Udruženja Fadil Kunto.

Udruženje je u prošloj godini dalo svojim članovim oko 400 tisuća KM za posmrtnu pomoć, oko 30 hiljada za liječenje teško oboljelih, te oko tri hiljade jednokratnih pomoći u iznosu od 20 KM. Na Skupštini Udruženja članstvu je prezentiran Izvještaj o radu za proteklu godinu, te je usvojen plan rada za sljedeću godinu.