Pečati na granici odlaze u povijest

pecati , granica

Europska unija od 2022. godine planira uvođenje sustava evidentiranja ulaza i izlaza na schengenskim granicama kojim će biti izbačeno pečatiranje putovnica, potvrđeno je "Nezavisnim".

Kako je objašnjeno, ovaj sustav se uvodi jer je alternativa bila vraćanje viza i uzimanje biometrijskih podataka u konzularnim predstavništvima u BiH zemalja članica Schengenske unije, što EU nije željela ni da razmatra kao opciju.

Kako je potvrđeno ranije, EU uvodi sustav registracije putnika ETIAS, prema kojem će uvesti skeniranje prstiju i lica. Ti će se podaci uzeti samo jednom, a nakon toga više neće biti potrebno ni skeniranje ni pečatiranje u putovnice. Također, precizirano je da su ETIAS i novi sustav prelaska granice dva potpuno različita sustava.

"ETIAS je planiran da počne s radom 2021. godine, međutim moguće je da dođe do kašnjenja početka rada ovog sustava i da njegova primjena počne u vrijeme kad počne novi režim prelaska granice", rekla je "Nezavisnim" Katarzijna Kolanko, službenica za odnose s javnošću Odjeljenja Europske komisije za sigurnost, regulacije, vladavinu zakona i temeljna prava.

Također, nisu točni navodi da će ulaskom Hrvatske u Schengen doći do komplikacija i usporavanja prelaska granice između BiH i Hrvatske.

"Hrvatska već primjenjuje schengenska pravila na svojim granicama. To znači da nedržavljani EU već sada prolaze kroz iste procedure koji će biti primjenjivane kada Hrvatska uđe u Schengen. Tako da realno ne očekujemo da će doći do bilo kakvog usporavanja ili drugih problema prilikom prelaska granice", navodi Kolanko.

Štoviše, s obzirom na to da nakon početka primjene novog sustava neće biti pečatiranja, to znači da će se svi podaci moći provjeriti samim skeniranjem, bez listanja putovnice.

Kolanko navodi da će se na ovaj način veoma brzo provjeriti je li osoba prekoračila tromjesečno ograničenje boravka na teritoriji schengenskog prostora.

"Sustav će provjeriti ime i prezime, validnost dokumenta, otisak prsta i lice. Ne samo da neće biti nikakvih dodatnih opterećenja za one koji putuju, nego će prelazak granice biti brz i jednostavan", naglasila je ona.

Podsjećanja radi, ETIAS je sustav po kojem će se državljani BiH koji planiraju da putuju u EU prvo morati registrirani putem interneta. Svaka osoba starija od 18 godina mora popuniti online formular koji košta sedam eura, a važit će tri godine ili do isteka važeće putovnice. Popunjavanje formulara se može obaviti za deset minuta, a trebat će unijeti ime, datum i mjesto rođenja, e-mail i broj telefona, prvu državu Schengen ulaska, podatke o obrazovanju, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju, te pružiti odgovore na osnovna sigurnosna pitanja.

U EU kažu da će procedura odobravanja u 99 posto slučajeva trajati nekoliko minuta, a da će samo u izuzetnim slučajevima biti potrebne dodatne provjere, prenose Nezavisne.