Parlament Federacije BiH u blokadi, nema naznaka izbora novog rukovodstva

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 24. lipnja 2019. godine prekinuta je glasovima zastupnika SDA, DF-a, HDZ-a, SBB-a, PDA, A-SDA i zastupnika Eldina Vrače, koji su podržali zahtjev HDZ-a da ne bude sjednice do izbora novog rukovodstva.

Parlamentarna većina tada je tvrdila da će u najskorijem mogućem periodu izabrati novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i njegove zamjenike, međutim tjedan poslije nema ni traga, a ni glasa novom rukovodstvu.

Od ranije je poznato da aktualnog predsjedavajućeg Elvira Karajbića treba naslijediti zastupnik SDA Mirsad Zaimović, a spekulira se da će na mjesto njegovog zamjenika biti izabran Mladen Bošković iz HDZ-a. Još uvijek nije poznato tko će biti zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, kao ni iz koje političke stranke će doći.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić rekao nam je kako on kao predsjedavajući još uvijek nema nikakvih informacija o tome kada će se prijedlog o izboru novih članova rukovodstva naći pred federalnim zastupnicima.

"To bi trebale znati političke opcije koje su glasale za to da se prekine sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, odnosno SDA, HDZ, DF i SBB. Ja ne znam što će nova većina raditi u budućnosti", rekao je Karajbić.

On ističe da odgovornost za nerad Parlamenta FBiH snose SDA, HDZ, DF i SBB jer je Zastupnički dom Parlamenta FBiH normalno radio sve dok zastupnici iz te četiri političke stranke nisu odlučili da ne održavaju sjednice do izbora novog rukovodstva.

Zastupnici SDA uputili su nas da komentar o izboru rukovodstva Parlamenta FBiH tražimo od generalnog sekretara SDA Halida Genjca, a koji je navodno uključen u političke pregovore. Međutim, Genjac iz nepoznatih razloga već izvjesno vrijeme ne odgovara na pozive novinara.

Postoji mogućnost da Genjac ima mnogo stranačkih obaveza pa da jednostavno ne stiže odgovoriti na pozive novinara, ali i da se jednostavno umorio od komunikacije s medijima nakon 23-godišnjeg sjedenja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Za sada je samo sigurno da Genjac nema parlamentarnih obaveza s obzirom na to da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, u kojem obnaša dužnost zastupnika, od decembra uspio održati samo jednu sjednicu i to izvanrednu. Halid Genjac nalazi se na spisku zastupnika koji od 6. prosinca 2018. godine do 6. svibnja 2019. godine nisu imali nijednu parlamentarnu aktivnost, ali su iz džepova građana BiH za svaki mjesec nerada naplatili više od 5.500 KM plaće i ostalih naknada.

klix.ba