Papin dolazak u BiH koštat će oko dva milijuna maraka

Papa Franjo, poruke, geste, crkva, Josip Milić, Papa Franjo, Papa Franjo, gesta, poljubac, vatkan, Papa, mafija, ubojstvo, Međugorje, Papa Franjo, Papa Franjo, ispostolni brakovi, Papa Franjo, poruka, Božić, Papa Franjo, drama migranata i izbjeglica, izbjeglice, Blagoslov za obitelj, evanđelje, sveta obitelj, Papa Franjo, Papa Franjo, Facebook, Papa Franjo, poglavar Katoličke Crkve, istraživanje, Radost Evanđelja, Hrvati, intervju, Papa Franjo, Argentina, Poruke i poslanice, Pozornost siromaštvu, evanđelje, Papa Franjo, russell crowe, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo, Corallo, služenje u Crkvi, Pavlovu poslanicu Korinćanima, moli krunicu, crkva, svećenici, Papa Franjo, Vatikan, vanzemaljci, Papa, Papa Franjo, Svjetsko prvenstvo u Brazilu, poruka, Papa Franjo, Dario Kordić, Papa Franjo, molitva, mir, Papa Franjo, atentat, ISIS , prijetnja, Papa Franjo, Charlie Hebdou, sloboda, Papa Franjo, Nobelova nagrada za mir., Denis Mukwege , Papa Franjo, Sarajevo, žel

... policajaca te nepoznat broj pripadnika FBI-ja, CIA-e i drugih tajnih službi, kako doznajemo, priprema se za osiguravanje Papinog jednodnevnog boravka u gradu.

Grube procjene Iako se detalji onoga što je do sada urađeno i što će tek biti drže u tajnosti, Tonka Krešić, tajnica Organizacijskog odbora za doček pape Franje, za Dnevni avaz je potvrdila da je većina pripremnih aktivnosti već finalizirana.

Krešić kaže da je u ovom trenutku još rano dati procjene o troškovima posjete. No, prve procjene, saznajemo, govore da će troškovi iznositi oko dva milijuna KM, što je iznos procijenjen na osnovu iskustva drugih zemalja koje su u posljednje vrijeme ugostile Papu.

- Za našu domovinu BiH zaista je neizmjerna čast što imamo priliku ugostiti Papu, kao poglavara Katoličke crkve, ali i kao vrhovnog državnika Vatikana. S obzirom na to da postoje mnoge priče o jednostavnosti i pristupačnosti, skromnosti i ljudskoj toplini Svetoga Oca koje su zadivile svijet, što vjernike, koji ga prvenstveno doživljavaju kao poglavara Katoličke crkve, ali i sve ostale ljude koji ga promatraju kao jednog velikog svjetskog državnika, najodgovorniju ulogu u svemu ovome imaju državni i crkveni Organizacijski odbor. Okvirni financijski plan i plan aktivnosti svakodnevno se dorađuju i u ovome trenutku nezahvalno je govoriti o brojkama - kaže Krešić.

Ona je uvjerena da će korist od Papine posjete BiH biti veća od troškova.

- Poruke koje Sveti Otac donosi uvijek su poruke mira i ljubavi. Službeno geslo posjete i jeste "Mir vama". To je poruka koju svi mi u BiH trebamo širiti i zagovarati - smatra Krešić.

Susret s čelnicima
Ona je istaknula da pohod Pape drugim državama predstavlja kombinaciju službenog i pastoralnog karaktera. Napominje da se službeni dio odnosi na doček i ispraćaj na aerodromu, doček uz vojne počasti u ulici Maršala Tita i susret s članovima Predsjedništva BiH, a ostale su aktivnosti pastoralnog karaktera.

- Predsjedništvo će uputiti pozivnice i diplomatskom koru u BiH i bh. državnicima da sudjeluju u obraćanju Svetoga Oca te ceremoniji dočeka uz vojne počasti - kaže Krešić.

Sumnjive osobe pod kontrolom
Iako Krešić nije mogla precizirati koliko će policajaca osiguravati dolazak Pape, od izvora iz Katoličke crkve potvrđeno nam je da će na tisuće policajaca biti raspoređene na sedam lokacija na kojima će papa Franjo boraviti. Potvrdila nam je da su u Sarajevo, ali i mnoga druga mjesta u BiH, već stigli posebni agenti iz Italije, Velike Britanije, Francuske, koji se redovno uključuju u organiziranje Papinih putovanja po svijetu, a izvor Dnevnog avaza tvrdi i da se osobe koje su na bilo koji način sumnjive već stavljaju pod posebni nadzor.