Papa: 'SFRJ se nije mogla održati ni ljepilom'. Sada su u BiH veće podjele!

FTV, MMF, dan državnosti, Hrvati u BIH, Dan neovisnosti BiH, BIH, vijalet, BIH,  rezolucija o Bosni i Hercegovini, Dom naroda, kordinacija udruga, BIH, podjele, Papa, Dan neovisnosti BiH
...koja je završila jučer u dva sata iza ponoći, gorjela svjetla. BiH je bila ujedinjena u proslavi poraza (2:1). Na različite načine. Jedni, jer su unatoč gubitku sva tri boda, bili ponosni na zmajeve. Odlično su odigrali i nije sramota izgubiti od tako moćne reprezentacije koju predvodi Lionel Messi.

Poraz je pretvoren u pobjedu. Slavlje na ulicama mnogih gradova trajalo je do jutarnjih sati. Nažalost, bilo je i onih koji se nisu radovali dobroj igri reprezentacije. Koja predstavlja i njihovu BiH. Sretni su zato što im je izgubila "mrska domovina". Iako je takvih, srećom, sve manje, ipak, nastup bh reprezentativaca u Brazilu još je jednom pokazao svu podijeljenost ove države.

Veliki broj Srba, a i Hrvata, ne doživljavaju zmajeve svojom reprezentacijom. Prebrojavajući igrače, reći će da u njoj igra 90 posto Bošnjaka pa je kao takva ona zapravo bošnjačka, a ne zajednička, bosanskohercegovačka. Naravno, nije to posljedica smišljene nacionalne diskriminacije, već činjenice da su hrvatski i srpski igrači radije birali dres Hrvatske i Srbije nego BiH. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uoči utakmice ponovno je izjavio kako je BiH tragikomična i neodrživa zemlja koja se pokušava unitarizirati i islamizirati. Daytonsku tvorevinu označio je neuspješnim projektom međunarodne zajednice kojoj su nametnuli Ustav, himnu i "zastavu koja se vijori kao krpa na vjetru".

Zbog toga je srpski lider pozvao na miran razlaz i stvaranje konfederacije triju država. Sve nekako u BiH podsjeća na bivšu Jugoslaviju. Samo što su Srbi sada u potpuno suprotnoj ulozi. Oni nisu pristajali na konfederaciju SFRJ. Sebe su smatrali temeljnim narodom i ekskluzivnim predstavnikom federalnih republika. Čak je i Argentinac papa Franjo prošlog vikenda prokomentirao kako su zemlje bivše SFRJ bile toliko različite i da je raspad bio logičan slijed. U svom stilu ustvrdio je kako Jugoslaviju nije moglo ni ljepilo održati. Iako je u nogometnoj reprezentaciji bivše države bila koliko-toliko izbalansirana nacionalna struktura.

Ono što su nekada Srbi bili u Jugoslaviji, danas su Bošnjaci u BiH. Umjesto da izvuku pouku, prave još veće greške. U nekim segmentima "sarajevska čaršija" radikalnija je od beogradske. Optužuju sve one koji se ne uklapaju u njihovu matricu. Dobar dio međunarodne zajednice im je saveznik. Nije ni čudno, osobito kada se zna da ih "brifira" 90 posto "eksperata" iz bošnjačkog miljea. Kakvih su pogleda, razotkrila je ovih dana zaposlenica u Uredu visokog predstavnika (OHR) Aida Tulić, koja je na svom Facebook profilu fotografiju iz Novog Travnika na kojoj se vidi transparent "Dobro došli, generale Kordiću" prokomentirala - "nije poplava stigla gdje je trebala". Dakle, po njoj, šteta je što nisu poplavljena hrvatska područja srednje Bosne. Neviđena uvreda prema kojoj je međunarodna zajednica ostala nijema. A baš su nedavne poplave i odlazak BiH na Svjetsko prvenstvo predstavljani u domaćim i stranim medijima kao dva događaja koji su ujedinili BiH. Christiane Amanpour, poznata CNN-ova reporterka koja je tijekom rata izvještavala iz BiH, napisala je na svome blogu tekst o povijesnom uspjehu reprezentacije BiH ustvrdivši kako je to ujedinilo ovu državu.

Stvarnost je znatno drukčija. Mnogima je BiH u nogometu Rusija, ili neka druga reprezentacija, bliža od "Bosne". Vjerojatno će sljedećih dana opet biti teških izjava koje će BiH gurati u nove raskole. Baš kao što je to bilo i za nedavnih poplava.

Ta tragedija jest senzibilizirala sve građane prema stradalima. Susjedi su nesebično pomagali jedni drugima. Nije se gledalo tko je koje nacije ili vjere. Međutim, kada se voda povukla, na površinu je isplivao zadah međusobnih podjela. Posvuda, mulj i blato. I pukotine. Možda i veće nego u Jugoslaviji. Ako se tamo nisu mogle zakrpati ljepilom, za BiH će trebati neka puno jača supstancija. No, nitko još nema formulu za tu kemiju. Izgleda da nije pronađena ni u Brazilu.

Jozo Pavković/Večernji list