Papa Franjo ipak ne dolazi u Sarajevo!

Papa Franjo, poruke, geste, crkva, Josip Milić, Papa Franjo, Papa Franjo, gesta, poljubac, vatkan, Papa, mafija, ubojstvo, Međugorje, Papa Franjo, Papa Franjo, ispostolni brakovi, Papa Franjo, poruka, Božić, Papa Franjo, drama migranata i izbjeglica, izbjeglice, Blagoslov za obitelj, evanđelje, sveta obitelj, Papa Franjo, Papa Franjo, Facebook, Papa Franjo, poglavar Katoličke Crkve, istraživanje, Radost Evanđelja, Hrvati, intervju, Papa Franjo, Argentina, Poruke i poslanice, Pozornost siromaštvu, evanđelje, Papa Franjo, russell crowe, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo, Corallo, služenje u Crkvi, Pavlovu poslanicu Korinćanima, moli krunicu, crkva, svećenici, Papa Franjo, Vatikan, vanzemaljci, Papa, Papa Franjo, Svjetsko prvenstvo u Brazilu, poruka, Papa Franjo, Dario Kordić, Papa Franjo, molitva, mir, Papa Franjo, atentat, ISIS , prijetnja, Papa Franjo, Charlie Hebdou, sloboda, Papa Franjo, Nobelova nagrada za mir., Denis Mukwege , Papa Franjo, Sarajevo, žel

Zadnje neslužbene informacije koje su procurile, ali još nisu vjerodostojne, upućuju da Papa ipak neće doći u BiH. Uz vrh Katoličke crkve u BiH i vjernike tom stidljivo najavljivanom i nepotvrđenom dolasku se zasigurno posebno radovao i gradonačelnik Sarajeva dr. Ivo Komšić jer je glavni grad BiH 21. lipnja domaćin velike ceremonije obilježavanja Sarajevskoga atentata i početka Prvog svjetskog rata. Papin dolazak nikada nije službeno potvrđen iz Svete Stolice, ali su neki mediji na temelju diskretnih i opreznih dojava hrabro najavljivali taj posjet Sarajevu, piše Dnevni-list.ba.

Nema potvrde

Inače, to ne bi bio prvi put da u našu zemlju dolazi poglavar Rimokatoličke crkve. Prije njega u BiH je boravio papa Ivan Pavao II. Dogodilo se to 12. i 13. travnja 1997. godine. Podsjećamo, i glavni tajnik Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini (BKBiH) monsinjor Ivo Tomašević oprezno je komentirao spekulacije i još tada upozorio kako Biskupska konferencija BiH nema potvrde o dolasku pape Franje u službeni posjet Bosni i Hercegovini.

Istina, Tomašević je potvrdio da je kardinal Vinko Puljić doista nedavno razgovarao s papom Franjom i uputio mu poziv da posjeti BiH. Također, Predsjedništvo BiH uputilo je službeni poziv Papi.

"Sveti Otac će odrediti hoće li posjetiti BiH i kada će to biti. Sveta Stolica još uvijek nije objavila da papa Franjo dolazi u BiH. Također, razgovarao sam s kardinalom Puljićem, koji, također, nema takvu informaciju", poručio je početkom ove godine Ivo Tomašević i podsjetio kako u slučaju da papa Franjo stvarno odluči posjetiti BiH, ili neku drugu državu, o tome službeno priopćenje izdaje Sveta Stolica.

Također bi biskupski nuncij u BiH prije objave takve informacije i službeno informirao vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića o najavljenom posjetu pape Franje. Ta se procedura, nažalost, nije aktivirala iz Vatikana iako se doima kako je to uistinu bilo jako blizu.

Nesigurnost

Neslužbeno se doznaje kako su nedavni prosvjedi u Federaciji BiH, a osobito sigurnosne prosudbe ili, bolje kazati, strahovi od mogućeg novog vala nasilja, glavni razlog ili krivac za definitivnu odgodu dolaska pape Franje u Sarajevo.

Dakle, oko potvrđivanja nekog službenog posjeta priopćenjem se oglašava Sveta Stolica i preko svojih diplomatskih kanala, nuncijature, o tome izvješćuje svoga domaćina i poglavara Crkve u nekoj zemlji.

Kako nikada posjet Sarajevu nije službeno najavljen i potvrđen iz Vatikana, vjerojatno se Sveta Stolica neće službeno, ali nije isključeno, oglašavati i pojašnjavati razloge otkazivanja posjeta jer sada je zapravo cijela priča oko dolaska i nedolaska pape Franje u BiH najvjerojatnije potpala pod sferu spekuliranja.

Spomenik Majci Terezi

Dnevni list doznaje iz pouzdanih izvora kako je Albanija iznimno zainteresirana podići spomen-obilježje Majci Terezi u Sarajevu. Neslužbeno se doznaje kako je albansko Veleposlanstvo u BiH već otvorilo vrlo ozbiljne konzultacije s lokalnim gradskim vlastima koje načelno nemaju ništa protiv takvoga projekta koji financira albanska vlada.

Navodno se ideja već nalazi pred nadležnim povjerenstvima. Ideja je da vjerojatno najveća dobročiniteljica u povijesti čovječanstva dobije spomenik u okviru crkve svetoga Josipa na Marijin dvoru koja je i sama vrlo vrijedno zdanje. Ima status nacionalnoga spomenika BiH.

Naime, ta je sakralna crkva sagrađena još 1940. godine u neoromantičnom stilu, a njezini zidovi su podignuti od bijeloga hercegovačkoga kamena. Majka Tereza već ima spomen-obilježja u Albaniji, Makedoniji i New Yorku.