Papa Franjo dolazi u Bosnu i Hercegovinu?

... Bosni i Hercegovini, biti podignut spomenik ovom papi, koji nije krio da gaji specijalan odnos prema BiH (neko je izračunao da ju je spomenuo 263 puta), pokrenula je niz zanimljivih ideja, pa i onu o mogućnosti da sadašnji prvi čovjek Svete Stolice, upravo povodom tog spomenika posjeti Sarajevo, piše današnje Oslobođenje.

Simboliku i višestruki značaj te posjete nije potrebno posebno obrazlagati, utoliko prije što bi ona sigurno nadvisila sami čin podizanja jednog bronzanog spomenika. Izvor iz Oslobođenja Katoličke crkve tvrdi da je ideja odaslana, te da je sada sve do samoga pape Franje.

- On je rekao da bi rado došao u Bosnu i Hercegovinu - tvrdi izvor, napominjući da ne sumnja u to da će papa Franjo i doći.

- Postoji ta želja i što se tiče kardinala Puljića i biskupa u Katoličkoj crkvi - potvrđuje Ivo Tomašević, generalni sekretar Vrhbosanske nadbiskupije.

Tomašević, također, naglašava da taj poziv postoji.

- Stalno je otvoren i sada je samo do pape - ističe Tomašević, napominjući da, kada je u pitanju vrh Katoličke crkve u našoj zemlji, ništa nije upitno.

No, poznato je i generalnom tajniku, ove posjete nema u dosad objavljenom kalendaru papinih posjeta za iduću godinu, a treba imati u vidu da papa Franjo nije ni sklon čestim putovanjima, za razliku od Ivana Pavla Drugog.

Tomašević još jednom podvlači da sve ovisi o papi, "a ne o kardinalu, pa niti o našoj vlasti".

- Taj pastirski pohod bi za nas bio jako važan, već samo po onome što jedan pohod znači. Dakle, nama u KC-u bi bilo bitno da se dogodi, ali ništa manje nije bitno ni to hoće li se ostvariti poruke koje je u svoja dva pohoda BiH, Sarajevu i Banjoj Luci, uputio papa Ivan Pavao II. Te poruke i danas imaju težinu, jednako značajnu kao i u vrijeme kada su izrečene, a svi znamo koliko se one provode, koliko smo im predani - kaže Tomašević.

Generalni tajnik Biskupske konferencije ističe da su te poruke utemeljene na pravednosti, na želji za mirom, za pravdom, pomirenjem, za poštivanjem demokratskih načela, ukratko, na svemu onome što je danas deficitarno, ne samo u našem društvu. Utoliko je ozbiljnije njegovo upozorenje da ničeg od pobrojanog ne može biti bez istine i pravde. Rekao je to papa Ivan Pavao II i u Sarajevu 12. i 13. aprila 1997. godine, nakon što je, izašavši iz aviona, poljubio bh. zemlju.

Tomašević podsjeća i na više puta isticanu namjeru sadašnjeg pape, da troši što manje para, a to je nemoguće na njegovim putovanjima, uz pratnju logistike na kojoj insistiraju službe sigurnosti i Vatikana i zemalja domaćina, neovisno od pape.

- No, želje za tom posjetom postoje - ponavlja Tomašević. Naš izvor tvrdi da papa Franjo, poznat po nekonvencionalnosti, ali i pragmatičnosti, sigurno neće odoljeti izazovu, šansi, prilici, kako god ko hoće to nazvati, da se i sam nađe iduće godine u Sarajevu. A nismo ni daleko.