Panika zbog knjige o prostituciji u BiH

Svjetski mediji su odmah podsjetili da to nije jedini skandal kompanije "DynCorp" jer su neki njeni visokopozicionirani dužnosnici organizirali prostituciju i u BiH, a to je otkriveno prije deset godina, navodi San.

Kompanija "DynCorp" bila je ovlaštena za regrutiranje 300 policajaca koji su radili u misiji IPTF u Bosni i Hercegovini. Među njima je bila i Cathrine Bolkovac i ona je imala zadatak da ispituje žene žrtve seksualnog iskorištavanja. One su posvjedočile da su pripadnici mirovnih snaga, uposlenici UN-a i međunarodni policajci posjećivali bordele u BiH u kojima su one bile prisiljene pružati seksualne usluge.

Svaki izvještaj koji je Bolkovac podnijela nadležnim je nestao i ona je 9. listopada 2000. godine poslala informaciju direktno na adrese pedesetak osoba na najvišim položajima, uključujući i Jacquesa Kleina, specijalnog izaslanika u BiH glavnog tajnika UN-a. U tom izvještaju navela je i konkretne slučajeve. Ubrzo je dobila otkaz u "DynCorpu", međutim ona je ovu tvrtku tužila sudu i 2002. godine presuđeno je u njenu korist.

Cathrine Bolkovac je napisala knjigu o svemu što je saznala i otkrila u BiH i ona će biti objavljena u siječnju. U nekim međunarodnim organizacijama već je nastupila panika i strah zbog te knjige jer u njoj autorica barata konkretnim imenima i slučajevima.

Pored ostalog, do u detalje je opisano kako je jedan pripadnik IPTF-a u Sarajevu kupio djevojku za 1.000 dolara, držao je zaključanu u stanu koji je unajmio i seksualno iskorištavao kad god mu se prohtjelo. Strana štampa je objavila i da postoji video snimak jednog međunarodnog funkcionera koji je vozilom sa oznakom SFOR-a došao na sarajevski aerodrom i pokupio prostitutke koje su doputovale iz Rumunije i Slovačke. Svakoj od njih plaćano je 500 britanskih funti na dan.