'Pali' sumnjičeni za vrbovanje za odlazak u Siriju i Irak

crna kronika, Sipa, Sipa, krimolovci, Sipa, Gradiška, UIO, droga, uhićenje, Dijana Dalipagić, Sipa, uhićenje, Sipa, uhićenja, uhićenje, sipa uhićenje, reket, Sipa, Međugorje, Boris Kordić, Josip Kvesić, Mostar, uhićenja, Mensur Peljto, uhićenje, ratni zločin, Sipa, Sipa, Široki Brijeg, akcija, Lijanovići, Livno, uhićenje, ratni zločini, ratni zločin, Sipa, uhićenja, prilikom pretresa i uhićenja, akcija, Sipa, akcija, Bosnalijek, terorizam, teroristi, crna kronika, Sipa, uhićenja, Sipa, uhićenje, Hercegovina, Sipa, Stolac, ratni zločin, uhićenje, Sipa, Sipa, sipa uhićenje, uhićenje, pretresi, Sipa, pretres, pretresi, Grude, Sipa, Lijanovići, pretres, pretresi, Sipa, akcija, Sipa, uhićenja, uhićenje, BIH, Sipa, Hercegovina, akcija, pranje novca, uhićenje, sipa uhićenje, Hercegovina, Lištica, Sipa, uhićenja, uhićenje, Sipa, duhan, Grude, Sipa, sunspenzija, BIH, istraga, Sipa, Jozo Leutar, Sipa, Sipa, Sipa, uhićenje, sipa uhićenje, Sipa, uhićenje, sipa uhićenje, Ljubuški, Si

O opsežnosti akcije svjedoči i činjenica kako je na terenu bilo više od 100 inspektora i pripadnika ove agencije koji su pored uhićenja pretresli i niz lokacija na području Zenice, Maglaja, Sarajeva, Živinica i Kaknja s ciljem oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u nastavku aktivnosti.

Glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić na tiskovnoj je konferenciji pojasnila kako je u tijeku kriminalistička obrada uhićenih, s tim da su potporu akciji dali i pripadnici MUP-a Sarajevske, Zeničko-dobojske i Tuzlanske županije.

Vrbovanje po BiH

Kako je priopćeno iz SIPA-e uhićeni se sumnjiče da su počinili kaznena djela financiranja terorističkih aktivnosti, javnog poticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja zbog terorističkih aktivnosti, organiziranja terorističke skupine, kao i kazneno djelo protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. Sve navedene aktivnosti imaju veze s aktualnom situacijom na ratištima u Siriji i Iraku, tako da se uhićeni, naglasili su iz SIPA-e, dovode u vezu s vrbovanjima državljana BiH za odlazak u navedene zemlje, kao i osobno sudjelovanje u oružanim sukobima, boreći se na strani radikalnih terorističkih skupina i organizacija. Tužiteljstvo BiH koje je provodilo istragu otkrilo je kako su u prikupljanju podataka o mreži koja je organizirala odlaske na ratišta Bliskog istoka zajedno radili i sa sigurnosnima agencijama drugih država čime postaje jasno kako je akcija Damask dio šire akcije koja traje već nekoliko godina i u kojoj je obuhvaćen veliki broj osoba koje se dovode u vezi s terorističkim aktivnostima. Stoga i ne čudi što je u sjedištu SIPA-e formiran i poseban stožer koji koordinira svim aktivnostima na terenu i što odaje kako slične akcije možemo očekivati i u bližoj budućnosti.

Zadržani na ispitivanju

Iz SIPA-e su potvrdili kako je od početka izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku, Državna agencija za istrage i zaštitu kontinuirano prikupljala informacije i saznanja koja se odnose na odlazak bh. državljana na sirijsko i druga strana ratišta. Inače, jučer uhićene osobe još uvijek se nalaze u prostorijama SIPA-e zbog kriminalističke obrade, a nakon toga će se, shodno uputama postupajućeg tužitelja, odlučiti o njihovom daljnjem statusu.

Dnevni list