Pala prva priznanja,
 postoje i svjedoci 
carinske korupcije

Zoran Galić, granična policija bih, Zoran Galić, granična policija bih, Granična policije BiH, Zoran Galić, Zoran Galić, Granična policije BiH, granična policija, prisluškivanje, Zoran Galić, Granična policije BiH, Zoran Galić, prisluškivanje, Granična policije BiH, Svevlad Hoffmann, Zoran Galić, Zoran Galić, granična policija bih, Granična policije BiH, Granična policija Izačić, Zoran Galić, granična policija, migranti, policija FBiH

... među kojima deset carinika Uprave za neizravno oporezivanje BiH zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo “udruživanje zbog činjenja kaznenih djela”, a u vezi s kaznenim djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti” i “primanje dara i drugih oblika koristi”, piše Vecernji.ba.

Večernji list donosi nove informacije o ovoj akciji tijekom koje je samo u dva dana uhićeno sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo "krijumčarenja" i "davanje dara i drugih oblika koristi".

Više od 100 policijskih službenika Granične policije BiH je izvršilo pretrese na 16 lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka i Pala tijekom kojih je otkriven dokazni materijal koji će se koristiti u sudskom procesu.

Videosnimke
Večernjak doznaje kako je ova operativna akcija započeta još početkom 2014. godine kada su na osnovi prikupljenih operativnih saznanja o počinjenju kaznenih djela koruptivne prirode, istražitelji Granične policije od Suda BiH dobili naredbu za provedbu posebnih istražnih radnji čiji je rezultat kvalitetno dokumentirano izvršenje kaznenih djela kroz videosnimke primanja i davanja mita osumnjičenih carinskih službenika zaposlenih u Carinskoj ispostavi Aerodroma Sarajevo. Prilikom ispitivanja, većina osumnjičenih su suočeni s jakim dokazima priznali sudjelovanje u počinjenim kaznenim djelima.

Kako neslužbeno doznajemo, u dokaznom postupku će biti pozvan veći broj svjedoka koruptivnog ponašanja carinika s Aerodroma Sarajevo koji su uzimali novac, a kao protuslugu su izbjegli, ili su u manjem iznosu naplaćivali carinske naknade za zlato, tekstilnu i drugu robu.

Trenutačno se provodi financijska istraga koliko su carinici i osobe koje su davale mito svojim koruptivnim djelovanjem u prethodnih nekoliko mjeseci oštetili proračun BiH. Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić ističe za Večernji list  kako je ova policijska agencija prepoznatljiva kao agencija koja se odlučno bori protiv korupcije, što je pokazala i u ranijim uspješnim akcijama ‘Doker', ‘Pauk' i ‘Grand' koje su, također, realizirane u koordinaciji s Tužiteljstvom BiH.

Akcija se nastavlja
- Akcijom ‘Gold' pokazali smo spremnost da se ozbiljnije angažiramo u suprotstavljanju svim koruptivnim oblicima kaznenih djela, od nesavjesnog postupanja, zloupotrebe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, krijumčarenja i drugih oblika kriminala.

Dokazali smo to i rezolutnim postupcima suspendiranja policijskih službenika Granične policije BiH koji se dovode u vezu s koruptivnim ponašanjem i bez presedana ćemo se ovakvoj i sličnim pojavama suprotsavljati i u budućnosti. Naša je neprikosnovena zadaća da ustrajemo u tome i pokažemo našu opredijeljenost u borbi protiv kriminala i nezakonitog ponašanja, između ostalog i u vlastitim redovima.

Također, uspješna realizacija akcije Gold je još jednom pokazala da Granična policija BiH raspolaže značajnim brojem profesionalaca i policijskih službenika koji su spremni i osposobljeni ispuniti najsloženije policijske zadatke i poslove, kaže Galić.