Paklene vrućine će trajati mjesecima: Kako preživjeti?

Liječnici savjetuju da se u periodu od 11- 17 sati ne izlažemo suncu, da pijemo što više tekućine, boravimo u hladnim i zatamnjenim prostorima te da konzumiramo što više voća i povrća. Posebnu oprezni trebaju biti kronični bolesnici, osobe sa povišenim krvnim tlakom, dijabetičari, bubrežni i plućni bolesnici te osobe s povećanom tjelesnom masom i oni skloni alkoholizmu. Potrebno je paziti na pripremi i čuvanje hrane jer je ljeto pogodno za razvoj raznih bakterija, posebno salmonele. Sveže meso i ribu pripremite u što kraćem roku. Dnevno popijete minimalno 2,5 litre tekućine. Preporuča se izbjegavati gazirana pića, masnu i prženu hranu te alkohol. Kada osjetite glavobolju, mučninu, vrtoglavicu a posebice dehidraciju (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb) obavezno konzultirajte svog izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć. Ako se izlažete suncu koristite kreme za zaštitnim faktorom, nosite prozračnu i svijetlu odjeću

Postoji i nekoliko domaćih lijekova koji pomažu protiv vrućine.

Još su i stari Rimljani znali da menta povoljno djeluje na ljetne vrućine. Smiksajte čaj od listova mente, ostavite da se listovi u vodi kuhaju nekih desetak minuta, zatim dodajte med i limun i ohladite čaj.

Poznato je da za vrijeme visokih temperatura tijelo gubi željezo i natrijev klorid te zbog toga dolazi do pretjeranog znojenja. To možete spriječiti tako da na sirov narezan mango stavite malo soli i meda. Možda malo neobična kombinacija okusa, ali vrijedi isprobati.

Stručnjaci hvale sok od ananasa kao odlična stimulans probave i ravnoteže flore, on također pomaže pri hlađenju tijela. Odličan je i u kombinaciji s drugim napitcima.

Salate su odličan izbor za vruće dane. Brzo se pripremaju od jednostavnih namirnica. Voćne i povrtne salate načinjene od lubenice, dinje, breskvi, smokvi, ananasa, krastavaca, paprike, rajčice, zelene salate te tikvica i patlidžana dodatkom skuhanih i ohlađenih žitarica, te laganog mesa peradi ili ribe salate postaju osvježavajući, hranjiv i lakoprobavljiv glavni obrok idealan za vrućine.

Za izrazito vrućih dana idealan obrok može biti samo hladna juha koja neće opteretiti probavu i tako dovesti do pregrijavanja. Pritom prednost daj laganoj povrtnoj juhi s dodatkom krastavca ili tikvice koja će pružit osvježenje i nadoknaditi elektrolite izgubljene znojenjem.

Postoje i stari recepti da se protiv vrućine najbolje boriti konzumacijom toplih čajeva jer oni najbolje reguliraju znojenje, na hrabrima je da probaju. Pokušajte se ovih dana pridržavati savjeta liječnika, i boraviti što je više moguće u klimatiziranim prostorima.

Izvor: znet