Pakao se nastavalja: Čeka nas cijeli kolovoz skoro bez kapi kiše

Željko Majstorović, klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, naglasio je da prognoze pokazuju da će sljedeći mjesec obilježiti uglavnom stabilno vrijeme, sa rijetkim padavinama.

"Osvježenje, odnosno kiša, dolaziće tek sporadično", naveo je Majstorović.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Odbora za klimatske promjene BiH, ističe da će, po svemu sudeći, ova sedmica biti najtoplija u srpnju.

Iako visoke temperature već tjednima prouzrokuju probleme građanima, a pogotovo radnicima na otvorenom, zakonskim propisima, koji su na snazi ​​u BiH, nije definirano kada točno može biti proglašeno izvanredno stanje.

"Ali ako bi bile tropske temperature, više od 40 stupnjeva, Vlada može da posegne za nekim mjerama", rekao je Milimir Doder, direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS.

Stanislav Čađo, ministar unutarnjih poslova RS, rekao je da će se za mjerama poput uvođenja izvanrednog stanja zbog visoke temperature posegnuti samo ukoliko bude procijenjeno da je situacija ekstremnog karaktera.

Ranko Škrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, ističe da proglašavanje izvanredne situacije podrazumijeva i druge načine rada i drugačije odgovornosti i obveze, i da "još nije došlo kao mogućnost da bude proglašeno izvanredno stanje".

"Mi smo ovako čudan narod, zimi bismo izvanredno stanje, u ljetnom periodu drugo izvanredno stanje. Druge zemlje imaju sličnu situaciju, posebno zemlje juga, ali nikada nisu imale izvanredno stanje", naveo je Škrbić.

U ambulantama diljem BiH i dalje se mnogi žale na tegobe. Nada Banjac, načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Banjaluka, kaže da im se uglavnom javljaju srčani bolesnici, osobe s respiratornim tegobama, probavnim smetnjama i slično.

Inače, Predsjedništvo Saveza sindikata RS uputilo je danas Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS i Odboru za zaštitu zdravlja na radu zahtjev da odmah bude pristupljeno izradi pravilnika o zaštiti zdravlja radnika koji rade u ekstremnim vremenskim uvjetima.

Predsjedništvo je ocijenilo da bi odmah trebalo usvojiti takav pravilnik koji bi bio obvezujući za sve poslodavce u RS čiji zaposlenici rade na otvorenom u ekstremnim uvjetima, kao što je slučaj radnika koji rade na temperaturi od 40, pa i 50 stupnjeva Celzijusovih.

Zrak čist

Stanovnici većih gradova udišu čist zrak, a koncentracija svih zagađivača je ispod prosjeka.

Jedinu nelagodu uz visoke temperature izaziva povećana vlažnost zraka pa se često može čuti da ljudi govore kako imaju osjećaj "da nedostaje kisika".

U Administrativnoj službi grada Banjaluka kažu da su u tom gradu koncentracije svih zagađivača, izuzev dušikovog dioksida, ispod prosjeka pa kvalitet zraka trenutno pripada prvoj klasi.

Radenko Babić, rukovoditelj Zavoda za ekologiju Tehničkog instituta u Bijeljini, kaže da građani tog grada ljeti udišu čist zrak.

"U ovim uvjetima, osim povišenih temperatura svi ostali parametri su u granicama normale. Sa aspekta aerozagađenja, kvalitetu zraka je u potpunosti zadovoljavajući", kazao je Babić.

nezavisne novine