Padaju cijene: u BiH kvadrat novoga stana 1519 maraka

nekretnine

Takav trend, prema podacima, traje posljednjih nekoliko godina. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, za devet mjeseci ove godine u BiH je izgrađeno 1537 stanova, što predstavlja nominalni rast za šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Broj nezavršenih stanova na kraju trećeg tromjesečja ove godine je 4091, što predstavlja rast za 33 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Novi stanovi i brojke

Samo u trećem tromjesečju ove godine prodano je 688 novih stanova, što je u odnosu na treće tromjesečje prošle godine više za 13,5 posto. U odnosu na prosječan broj novih stanova u prošloj godini, rast u trećem tromjesečju ove godine iznosio je 9,9 posto.

Prema statistici, prosječna cijena prodanih stanova je u padu. Ona je u trećem tromjesečju ove godine bila 1519 KM po četvornom metru i u usporedbi s prosječnom cijenom prodanih novih stanova u prošloj godini manja je za 4,1 posto, a u odnosu na treće tromjesečje 2017. godine manja za 6,7 posto.

Od prosječne cijene stana od 1519 KM po četvornom metru, na cijenu gradnje i dobit izvođača radova otpada 950 KM, 177 KM prosječno iznosi cijena građevinskog zemljišta po kvadratu, a preostale 392 KM čine ostali troškovi, uključujući i PDV. Prema objavljenim pokazateljima, vidljivo je kako su cijene stanova u blagom padu na prostoru cijele BiH.

Cijene i usporedba

Podsjetimo, u jednoj od nedavnih analiza koje su rađene istaknuto je kako u BiH ni masovno iseljavanje, ni politička nesigurnost, a ni elementarne nepogode, apsolutno ništa, nije utjecalo na pad cijena stanova, ali ni ostalih nekretnina jer je teško za malo novca naći i lošiju kuću, za razliku od nekih drugih zemalja gdje oni koji napuste područje sve češće nakon iseljavanja stavljaju svoju nekretninu u oglasnik i cijena je dosta manja od realne.

U stabilnim državama, gdje ljudi imaju siguran posao i veću plaću, nema "pumpanja" cijena stanova, nego se sve odvija ovisno o situaciji u državi, a mlade još ista ta zemlja subvencionira da kupuju, snosi dio kredita i slično, daje poticaje kako bi ostali i živjeli s obiteljima.

Cijene nekretnina u Europskoj uniji porasle su 4,7 posto u proteklih godinu dana, a gledaju li se cijene u zemljama eurozone, rast je bio blažih 4,5 posto. Hrvatska je među nekoliko rekordera u Europskoj uniji s najbržim tempom; na godišnjoj razini rast cijena stambenih nekretnina dosegnuo je 8,5 posto, najnoviji su podaci Eurostata.

Od svih zemalja članica EU, najbrži rast cijena dogodio se u Latviji (13,7 posto), a u stopu je prati susjedna Slovenija, gdje su stambene nekretnine u posljednjih 365 dana poskupjele za čak 13,4 posto.