Pada Vlada FBiH, Nikšić i Čavara dogovaraju sve tehničke detalje

Nakon odvojenih razgovora koje je jučer imao s čelnicima SDP-a i SBB-a,Zlatkom Lagumdžijom i Fahrudinom Radončićem predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio kako je zajednički stav da proces rekonstrukcije izvršne vlasti na svim razinama treba ići dinamikom koja je već utvrđena.

Dinamika utvrđena

- Analizirali smo političku situaciju i procijenili da proces rekonstrukcije izvršne vlasti treba ići dinamikom koju smo već utvrdili. Želim da to na neki način bude sinkronizirano i da u što kraćem roku dobijemo rekonstruirane sve razine vlasti u BiH, što znači županije, entitete i Vijeće ministara, i u tom smislu zna se što konkretno pripada HDZ-u BiH, a što drugim strankama, kazao je Čović nakon razgovora. Potvrdio je da HDZ BiH ostaje pri stavu da u Vladi FBiH na hrvatskim pozicijama ne mogu biti stranke bez izbornog legitimiteta hrvatskog naroda. S Lagumdžijom je dogovorio da u idućih nekoliko dana predstavnici dvije stranke Marinko Čavara i Nermin Nikšić obave razgovore o rekonstrukciji Vlade FBiH. - Očekujem da bi u idućem tjednu ta aktivnost u jednoj fazi mogla biti završena, kazao je Čović. Kako doznajemo sastanak Nikšića i Čavare trebao bi biti u utorak. Na tom sastanku će se razgovarati o konkretnim potezima s jedne i druge strane i pripremiti sve da se rekonstrukcija može i izvršiti. Usporedo s ovim idu razgovori o rekonstrukciji na državnoj razini, koje vodi Vjekoslav Bevanda, a na županijskoj razini zaduženi su Županijski odbori SDP-a i HDZ-a BiH. Predsjednik SDP-a, pak, pojašnjava kako bi razgovori Čavare i Nikšića trebali rezultirati zajedničkim programskim sadržajem. - Mi nismo razgovarali o tome tko će što biti, već što bi trebalo raditi. Čavara i premijer Nikšić trebaju definirati kako možemo otkočiti sve ove zakone za koje nam SDA prijeti da će ih blokirati, a onda je procedura vrlo jednostavna. Ovisno o tomu što smo dogovorili, premijer Nikšić će razriješiti određeni broj ministara. Iz programskih zadataka će biti jasno koji su to ministri. Jasno je da su ministri iz SDA putujući. Pokrenut će se procedura, kazao je Lagumdžija. Odgovarajući na upite novinara Čović je negirao da je u razgovorima o rekonstrukciji vlasti bilo riječi i o hrvatskoj izbornoj jedinici. - To je u jednom trenutku postojalo kao opcija u rješavanju presude "Sejdić i Finci", ali nakon razgovora s predstavnicima bošnjačkih stranaka dogovoreno je da to više nije rješenje i od toga ima već nekoliko mjeseci, pojasnio je Čović. Kada je riječ o provedbi presude "Sejdić-Finci", Čović kaže kako je dogovoreno da idućeg tjedna stranački timovi počnu raditi na tome, a rješenje se očekuje do 27. lipnja, kada bh. lideru putuju u Bruxelles.

Buduća šestorka

Čelnik SBB-a Fahrudin Radončić kaže kako dogovori o prekomponiranju vlasti idu dobro, te da on tu ne očekuje neke veće probleme. - Dobio sam punu podršku Čovića da BiH u sljedećih nekoliko godina snažno krene ka ekonomskom razvoju i ekonomskim integracijama. Mislim da je to jedna nova dimenzija učinkovitosti buduće šestorke, kazao je Radončić. Jučer se oglasila i NSRzB izjavom kako je spremna na razgovore s dosadašnjim koalicijskim partnerima, kao i s dogovorenim novim sudionicima vlasti jer ne želi da aktuelna Vlada FBiH zapadne u tehnički mandat.

Večernji list