Ovo su imena 20 kandidata za ravnatelje policijskih agencija u BiH

policijske agencije, granična policija bih, Granična policije BiH, Sipa

... propisane Javnim natječajem za sprovedbu procedure odabira kandidata za izbor ravnatelja i zamjenika ravnatelja policijskih tijela BiH. Kuriozitet ove sjednice da ni nakon sinoćnje sjednice Neovisni odbor nije izašao u javnost s imenima kandidata, što baca veliku sjenu na transparentnost cijelog procesa, piše Hrvatski Medijski Servis.

HMS je eksluzivno objavio imena svih kandidata za čelne pozicije u policijskim agencijama BIH.

To su dakle:

Mirsad Vilić, dosadašnji ravnatelj Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela,

Fahrudin Halač, načelnik Prve policijske uprave u MUP-u sarajevske Županije,

Almir Bašić, načelnik Ureda za strategijsko planiranje i europske integracije u Graničnoj policiji BiH,

Semir Šut Komesar MUP-a Ze-DO Županije,

Semir Pašanbegović načelnik Središnjeg istražnog ureda u Graničnoj policiji BiH,

Mujo Koričić komesar Mup-a Unsko-Sanske Županije,

Jasmin Gogić pomoćnik ravnatelja SIPE,

Amra Aljić jedina žena kandidat koja obavlja dužnost Savjetnice ravnatelja Granične policije BIH,

Ensad Korman zamjenik, kako stvari stoje, doživotnog ravnatelja Uprave policije Federacije BiH

D.Lukača, kanidati su za novog ravnatelja Ravnateljstva za policijsku koordinaciju i mjesto Zamjenika ravnatelja Granične policije BiH.

Srpski kandidati za poziciju jednog od dvojice Zamjenika ravnatelja ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela su Zoran Glušac, Duško Drljača i koji dolaze iz SIPE, Relja Kovač iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela, Dragan Kulić načelnik jednog od terenskih ureda pri Graničnoj policiji BiH te Dragan Prodanović i Ranko Vuković uposlenici MUP-a RS-a.

Kandidati za poziciju ravnatelja Granične policije BiH su dosadašnji vrlo uspješni ravnatelj ove najbrojnije policijske agencije na razini BiH Zoran Galić, Robert Perić načelnik terenskog ureda Jug pri Graničnoj policiji BIH i Đuro Knežević dosadašnji zamjenik ravnatelja SIPA-e koji se uz to kao i Perić kandidirao i na dosadašnju funkciju ali i na poziciju zamjenika ravnatelja Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela.

Tu je još i Ivica Bošnjak iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela koji bi želio biti zamjenik ravnatelja ove institucije iako bi tijekom ožebitnog mandata, prema informacijama kojima raspolažemo, stekao uvjete za odlazak u mirovinu kao još nekoliko kandidata poput Halača,Pašanbegovića itd.

Uz to Bošnjak, inače, dolazi iz Središnje Bosne koju je napustio i otišao u Njemačku u jeku ratnih zbivanja pa stoga baš i ne uživa autoritet u braniteljskim udrugama.

Upravo ova činjenica postojanja stanovitog broja kandidata koji bi po sili zakona ubrzo stekli uvjete za umirovljenje i zakonski ne bi bili u mogućnosti dodjeljeni mandat sprovesti do kraja predstavlja izgleda glavni razlog prikrivanja imena kandidata.

To više jer je prethodni izborni proces koji je sproveo Neovisni odbor u gotovo istom sastavu, bio u cjelosti transparentan za razliku od aktualnog koji je obavijen, sve do sada, velom tajne.

Mjerodavni Zakon o policijskim službenicima BiH je kristalno jasan i istim je propisano da policijski službenik automatski gubi status policijskog službenika kada ispuni uvjete za odlazak u mirovinu.

Tim je zakonom kako bi ga pravnici zvali Lex specialis jasno propisan trenutak umirovljenja (čim se stekne 40 godina mirovinskog staža ili 65 godina života), pa bi bilo posve neumjesno postaviti nekoga na funkciju s koje bi morao otići nakon par mjeseci, što bi prouzročilo ponavljanje ionako složene procedure izbora voditelja policijskih agencija u BiH.

Ukoliko bi se ova zakonska odredba zanemarila, pa bi netko tko stječe uvjete za mirovinu prije isteka mandata ipak ostao u policijskoj agenciji i pri tome još na najvišoj rukovodnoj poziciji, kod drugih policijskih slušbenika koji po sili zakona moraju ići u mirovinu,ostao bi gorak i opravdan osječaj neravnopravnosti i poniženosti.

Hoće li intervjui s kandidatima koji su zakazani za 8. i 9. ožujka u skladu s lošom praksom ovog parlamentarnog tijela biti i dalje prikriveni, ostaje da se vidi, čini se to nakon našeg otkrića potpuno besmislenim.