Otvoreno pismo zastupniku Parlamentarne skupštine BiH, vojvodi Aleksandru - Saši Magazinoviću

otvoreno pismo, Koordinacija braniteljskih udruga, saša magazinović, SDP BIH

Budući da Bosna i Hercegovina ima tri javna servisa, RTV Republike Srpske (sa sjedištem u Banja Luci, i srpskim jezikom u službenoj uporabi), RTV Federacije BiH (sa sjedištem u Sarajevu, i bosanskim jezikom u službenoj uporabi) i RTV Bosne i Hercegovine (sa sjedištem u Sarajevu, također s bosanskim jezikom u službenoj uporabi), postavlja se pitanje zašto su zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (koje su izabrali bošnjački birači) protiv toga da Hrvati u BiH imaju javni servis na hrvatskom jeziku.

Gospodin Saša Magazinović, zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ispred SDP-a BiH, po nacionalnosti Srbin, je javno podigao glas kako će on i njegova stranka biti protiv kanala na hrvatskom jeziku. U skladu s bošnjačkim vitalnim nacionalnim interesima, tj. onemogućavanjem Hrvatima u BiH da imaju medije na svom jeziku (što je svakom od konstitutivnih naroda u BiH Ustavom i međunarodnim konvencijama zajamčeno pravo), sada imamo situaciju da su i Srbi iz Federacije BiH protiv medija na hrvatskom jeziku.
Dva entiteta i tri naroda je neodrživa političko-teritorijalna formula za opstojnost BiH, i postavlja se pitanje treba li Bosnu i Hercegovinu urediti po mjeri dva naroda ili po mjeri tri naroda.

Kada bi se Bosna i Hercegovina uređivala po mjeri tri naroda, logično bi bilo da osim Republike Srpske, postoje i republike bošnjačkog i hrvatskog naroda, u kojima bi svaki narod imao javni servis na svom materinskom jeziku, kao što to imaju predstavnici srpskog naroda iz kojeg dolazi Saša Magazinović. S obzirom da Sašu Magazinovića biraju bošnjački birači u sarajevskoj izbornoj jedinici, podrazumijeva se kako je u funkciji vitalnih nacionalnih interesa bošnjačkog naroda, i kako se mora politički dokazivati protiv vitalnih interesa hrvatskog naroda, što njemu vjerojatno i ne pada teško.

Podjela Bosne i Hercegovine na bošnjački i srpski teritorijalno-politički prostor, uz pretvaranje hrvatskog naroda u nacionalnu manjinu, bi zasigurno zadovoljilo političke ambicije ovog mladog Srbina, koji se ne zalaže za izjednačavanje konstitutivnosti svih naroda na cijelom prostoru BiH, primjerice Srba u Federaciji BiH, ili Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj, nego se zalaže za bošnjačku republiku na prostorima Federacije BiH, koja bi bila politički ekvivalent Republici Srpskoj.
Predsjednik SDP-a BiH, Zlatko Lagumdžija, je kroz projekt Zapadne Njemačke u Federaciji BiH jasno definirao kako će njegova zapadnobošnjačka strana Bosne i Hercegovine (koja je definirana u Bošnjačkom institutu, čiji je on predsjednik), pronalazeći Srbe poput Saše Magazinovića i Svetozara Pudarića, uspostaviti iste odnose u Federaciji BiH kakve je uspostavila Republika Srpska prema Bošnjacima u Republici Srpskoj, što u potpunosti odgovara dogovorima Alije Izetbegovića i Radovana Karadžića o podjeli Bosne i Hercegovine na dva dijela - srpski i bošnjački.
Zastupnik Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović, vrlo dobro zna kako opstanak Republike Srpske ovisi isključivo o zadovoljavanju bošnjačkih političkih interesa u Federaciji BiH, i stoga nas nimalo ne čudi što se upravo on, kao politički Srbin, prvi usprotivio kanalu na hrvatskom jeziku, odnosno temeljnom pravu hrvatskog naroda u BiH na informiranje i obrazovanje na svom jeziku. I Zlatku Lagumdžiji i Saši Magazinoviću je kristalno jasno kako je dokidanje temeljnih prava jednom narodu, put ka dokidanju konstitutivnosti tog naroda.

Nadahnut Memorandumom 2 Srpske akademije nauka i umjetnosti, koji je napisan pod brižnom palicom Dobrice Ćosića, Saša Magazinović je osjetio priliku kako je Sarajevu umjesto Vojislava Šešelja potreban novi vojvoda koji će negirati postojanje hrvatskog naroda, a samim tim i hrvatskog jezika, stoga ovom prilikom mi, hrvatski branitelji u BiH, danas, 10. travnja 2014. poručujemo vojvodi Magazinoviću kako je car gol i da može slobodno početi puštati bradu.

P.S. Vojvodo Aleksandre, čisto informativno nas zanima, jesu li Vaši preci bili u partizanskom ili u četničkom antifašističkom pokretu?


KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA