Otvoreno pismo Visokom predstavniku u BiH, Valentinu Inzku

Valentin Inzko

...zbog kojih ga je predsjednik FBiH, Živko Budimir, i smijenio, nikako nam nije jasno kako se usuđujete ponovno uplitati u izvršnu vlast FBiH i odakle Vam, nakon svih pogrešaka, moralno pravo da tražite zaštitu ministra Krajine, ako znamo kako ministar Krajina više nema potporu nijednog zastupnika u Parlamentu FBiH.
Bosna i Hercegovina je stoljećima kroz povijest bila kolonija velikih imperijalnih sila, i njezini zvaničnici nikada nisu mogli samostalno graditi interese i političko ustrojstvo po mjeri naroda i građana koji u njoj žive, upravo zbog uplitanja tuđih interesa u njezinu suverenost.

Četiri godine Vašeg izravnog miješanja u izvršnu i zakonodavnu vlast u Bosni i Hercegovini, konkretno u Federaciji BiH, izazvalo je tako teške i pogubne nacionalne i ljudske odnose, nanijelo materijalne štete, i poremetilo sve uspostavljene odnose koji su se gradili u Bosni i Hercegovini od Daytona pa do danas. Ultimativno traženje od predsjednika FBiH Živka Budimira, kojeg ste Vi postavili mimo volje hrvatskog biračkog tijela, da povuče smjenu ministra Krajine, kojeg u Federalnom parlamentu nitko ne podržava, jasno govori kako ste suspendirali politički pluralizam u BiH, izbornu volju biračkog tijela, i kako na taj način našu zajedničku domovinu, Bosnu i Hercegovinu gurate u pravni i politički kaos s nesagledivim posljedicama.
Vaša uloga austrijskog Visokog predstavnika u BiH, čija vlada ima izravne interese u Bosni i Hercegovini preko Hypo Alpe Adria Bank-a, Vas ozbiljno diskreditira kao nepristranog Visokog predstavnika čija je zadaća stvoriti demokratske i ustavne uvjete za potpunu neovisnost Bosne i Hercegovine i njezinu samostalnu budućnost. Hypo Alpe Adria Bank je institucija protiv koje se vode masovni istražni procesi i koja je izravno povezana s članovima Vlade koju ste Vi postavili, i svakome tko iole poznaje tokove financijske politike u posljednjih dvadeset godina, je u potpunosti jasno zašto se zalažete za ostanak ministra Krajine.

Proračun Federacije BiH, kojim upravlja ministar financija FBiH je proračun građana Federacije BiH koji oni popunjavaju svojim poreznim i drugim obvezama, i ne može služiti za podmirivanje dugova koji su nastali raznoraznim kriminalnim radnjama. Proračun Federacije BiH služi kako bi se osigurala sigurnost, zakonitost, stabilnost i funkcionalnost sustava FBiH, te stabilno financiranje političkih, kulturnih, socijalnih i financijskih potreba institucija i građana u FBiH.
Mi, hrvatski branitelji u BiH, smo izravne žrtve nelegitimne, beskrupulozne i korumpirane Vlade FBiH koju ste Vi izravno postavili i držimo kako ste Vi najodgovornija osoba za katastrofalno političko i financijsko stanje u FBiH, i kao takvi više nemate moralni kredibilitet da se uplićete u izvršnu vlast Federacije BiH, nego trebate podnijeti ostavku na sve funkcije u Bosni i Hercegovini i otići kao osoba koja nije uspjela nametnuti europske vrijednosti o zaštiti ljudskih prava, načela pravednosti i pravičnosti, niti standarde pod kojima žive članice Europske unije, konkretno i Austrija, Vaša matična država.

Institucija Visokog predstavnika ima svoje ovlasti i obveze, pa i svoje interese, i mi to možemo razumjeti. No, kao osoba, Vi ste samo čovjek, niste božansko biće koje je vrjednije i uzvišenije od bilo kojeg mislećeg građana u BiH, i Vaša obveza je bila da pokažete ljudske i moralne vrijednosti koje bi bile uzor političarima u Bosni i Hercegovini, te kako i na koji način se vrednuje političko djelovanje. Pokazali ste upravo suprotno, tj. kako je politika samo interes, nametanje volje, lišena svake moralne i etičke vrijednosti, te kako se zasniva isključivo na interesima pojedinaca i interesnih skupina, što stvara dojam kako su u Bosni i Hercegovini komunistički diktatori imali veće političke i ljudske standarde nego ugledni predstavnici europske zajednice, što je pogubno za demokraciju i budućnost političkog života u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina je u svijetu poznata kao država u kojoj se nalaze tri ravnopravna naroda, tri različite religije koje žive u zajedničkoj državi, i kao takva je trebala predstavljati obrazac budućeg suživota u Europskoj uniji, i od Vas smo očekivali kako ćete pokazati ogromnu širinu, arbitriranja između naroda u njihovoj punoj jednakopravnosti, međusobnoj toleranciji u različitosti, a Vi ste nas i našu državu doveli na rub političkog i financijskog kaosa, i stoga Vas želimo zamoliti da, u interesu građana Bosne i Hercegovine, što prije odete iz naše zemlje.

S poštovanjem!

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB