Otvoreno pismo upravama banaka u BiH

...bit će zanimljivo vidjeti na koji se način oni misle uključiti u pomoć građanima BiH pogođenih poplavama i njenim apokaliptičnim posljedicama koje su poprimile oblik katastrofe u povijesnim razmjerima.
Općepoznata je činjenica kako privatne banke u BiH imaju svoje komercijalne interese, zakone koji su prilagođeni isključivo njihovim interesima te osiguravajuće kuće koje uz odgovarajuću proviziju osiguravaju kredite korisnika svojih banaka, od čega ostvaruju zadovoljavajući profit, pa se postavlja pitanje trebaju li bh. banke sudjelovati u ublažavanju posljedica poplava u Bosni i Hercegovini.
Već deset dana, mi branitelji aktivno sudjelujemo u prikupljanju pomoći i medijski pratimo sve humanitarne i druge aktivnosti oko pružanja pomoći stradalim od poplave, ali promakla nam je informacija jesu li se, i na koji način, banke uključile u cijeli ovaj proces.

Svi znamo kako su ljudi koji su zahvaćeni posljedicama poplava imali svoje žiro-račune, ušteđevine ili dugoročne kredite, pa nas živo zanima na koji način će svaka od banaka ponaosob iznijeti svoje programe za pomoć građanima BiH koji su stradali u poplavama.

Prema našem mišljenju, svaka bi banka, građanima koji su stradali u poplavama i koji kod njih imaju kredite, trebala odmah uvesti moratorij na kreditne rate, te svim korisnicima žiro-računa u svojim bankama osigurati beskamatne dugoročne kredite za kupovinu osnovnih životnih potrepština, poput hladnjaka, štednjaka i sl.
Također, smatramo kako proces uključivanja bh. banaka u pomoć stradalim od poplava treba biti pod stalnom paskom medija u BiH s jasnom porukom kako one banke koje ne suosjećaju s građanima stradalim u poplavama i nemaju nikakve konkretne planove za pomoć tim ljudima nisu zaslužile da preko njih primamo plaće, mirovine, odličja, invalidnine, a nisu dobre ni za javne institucije koje primaju plaće iz Proračuna BiH. Samim time želimo pokrenuti proces preusmjeravanja naših novčanih sredstava prema onim bankama koje suosjećaju s građanima Bosne i Hercegovine i istima žele pružiti pomoć u teškim uvjetima koji su ih zadesili nakon poplava.
Humanost građana u BiH nikad nije bila upitna i uvijek smo bili spremni žrtvovati sebe i svoju imovinu u svrhu zaštite naroda i građana u BiH, ali s pravom sumnjamo da takav karakter imaju i sve banke u BiH. Znamo kako svaka banka u BiH ima menadžment, bruto promet, ostvarenu dobit i svaka od njih izvrsno posluje naplaćujući nam najskuplje provizije i kamate na prostorima jugozapadnog Balkana.
Ovaj put želimo znati tko su nam prijatelji u nevolji, budući da je ovo, nakon Domovinskog rata, zasigurno najveće krizno stanje u BiH, gdje ćemo svi osjećati posljedice razornih poplava, a najviše obitelji koje su izravno pogođene štetama od poplava.


KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA HZ-HB