Otvoreno pismo Sulejmanu Tihiću, predsjedniku SDA i Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ BiH

Dragan Čović

...Predsjedništvo i Vlada BiH koju su činili HDZ, ispred hrvatskog naroda i SDA, ispred bošnjačkog naroda, pozvali dragovoljce i pripadnike policije da se uključe u pripreme obrane BiH od velikosrpske agresije.

Danas, 22 godine nakon takve odluke, mi organizatori otpora u BiH i dragovoljci Domovinskog rata izloženi smo protuustavnom, nezakonitom teroru i, što je najgore, dugotrajnom ponižavanju od Vlade Federacije BiH, Federalnog ministarstva za pitanja branitelja te Federalnog zavoda za MIO/PIO, za što već sada imamo bezbroj dokaza. Zakon o reviziji, koji je donijela Vlada FBiH u prethodnom sazivu s premijerom Mustafom Mujezinovićem i Vjekoslavom Bevandom na čelu, danas se ta revizija (protiv koje smo mi branitelji bili protiv od početka, budući da je bila motivirana MMF-ovim pritiskom), pretvorila u „lustracijski zakon" i noćnu moru nad braniteljima i njihovim obiteljima.

Nijedna presuda Ustavnog suda FBiH o nezakonitoj reviziji se ne poštuje, branitelji se stalno nezakonito i protuustavno izvode iz trajno stečenih prava, nezakonito im se umanjuju mirovine i invalidnine, svjesno se donose uredbe i odluke koje zavađaju braniteljsku populaciju i svjesno stvaraju dojam u javnosti o privilegiranim i obespravljenim braniteljima, želeći ih nas na taj način koristiti kao ciljane grupacije za potrebe svojih stranačkih interesa. Nama je već odavno jasno da predsjednik SDP-a, dr. Zlatko Lagumdžija, uz pomoć svojih političkih trabanata, vrši lustraciju nad braniteljskom populacijom, umanjujući naš značaj u obrani Bosne i Hercegovine, a veličajući komunističku ideologiju koja je pola stoljeća kršila ljudska i demokratska prava građana Bosne i Hercegovine. Naše stajalište je da smo mi branitelji trebali vršiti lustraciju njima, a ne oni nama. Smatramo da je vrijeme da se svi zapitamo kako se sve ovo moglo dogoditi i tko je odgovoran za sve ovo, što treba biti tema od javnog interesa za građane Bosne i Hercegovine.

Vas otvoreno pitamo zašto su Vaše stranke dopustile da se kotač povijesti ponovno vrati, da se nasilje pojedinaca i grupacija stavlja iznad ustava i zakona, da nam se preko medija sustavno ispire mozak, da se mijenja povijesna istina i stvara dojam kako su Lagumdžija i SDP stvarni nositelji demokracije ljudskih prava, a Vaše stranke, SDA i HDZ BiH, rigidni nacionalisti koji su opljačkali i uništili državu Bosnu i Hercegovinu, kada se zna da ste Vi, prije 22 godine, bili perjanice demokracije, ljudskih prava i individualne slobode svakog građana i naroda Bosne i Hercegovine, što Vam nitko ne može osporiti. Nitko nema prava stavljati branitelje i njihove obitelji na prosjački štap, svesti ih na razinu ispod socijalnog praga iliti potrošačke korpe i stalno im umanjivati stečena prava, pa Vas stoga pitamo zašto ne poduzmete nešto da se politički tvorci i izvršitelji ovakvih zlonamjernih ideja javno prozovu i da se protiv njih pokrenu kazneni postupci zbog kršenja ustava i zakona. U svakoj normalnoj državi, ovaj datum bi se obilježio svečanom sjednicom Vlade i Parlamenta u Federaciji BiH, dodijelile bi se počasne nagrade i stipendije djeci poginulih branitelja, ali nažalost stvarnost je drugačija. Nas su pokrili snjegovi, ružmarin i šaš.

18. rujna mi branitelji slavimo 22. obljetnicu početka obrane Bosne i Hercegovine od agresije, stoga ovim putem želimo čestitati svim dragovoljcima i organizatorima otpora u BiH obljetnicu kada su ih Vaše dvije stranke pozvale da goloruki brane suverenitet Bosne i Hercegovine.
S poštovanjem!

UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA UDRUGA ORGANIZATORA
DOMOVINSKOG RATA HR-HB MOSTAR OTPORA HVO U BIH