Otvoreno pismo predsjedniku Republike Hrvatske

Poštovani Predsjedniče Republike Hrvatske,
Zgroženi količinom mržnje i organiziranog ciljanog napada od strane pojedinih bošnjačkih političara nakon Vaše izjave, mi predsjednici i članovi stranaka okupljenih u hrvatskom bloku želimo Vam javno poručiti:
„NE TREBATE SE ISPRIĈAVATI".
Bošnjačke političke elite su dočekale rat u Bosni i Hercegovini sa nepripremljenim i nenaoružanim narodom, ali sa velikom idejom o bosanskoj građanskoj državi odmah nakon priznanja Bosne i Hercegovine, iako je referendumsko pitanje definiralo državu sa tri jednakopravna naroda. Takvo neprihvatljivo političko stajalište o građanskoj Bosni i Hercegovini kao budućem uređenju države, razorilo je savezništvo sa predstavnicima hrvatskog naroda i tom politikom bošnjačke političke elite su svoj narod dovele na rub vojnog poraza i humanitarne katastrofe. Zahvaljujući Hrvatskoj državi, Hrvatskoj vojsci, Hrvatskom vijeću obrane i Washingtonskom sporazumu, koji upravo definira Federaciju BiH kao zajednicu dva konstitutivna naroda, hrvatskog i bošnjačkog, spriječen je vojni poraz i najgora humanitarna katastrofa. Nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, mi Hrvati smo mislili da će politika ići u pravcu istine, pravde, pomirenja, povratka, uvažavanja jednakopravnosti na temelju reciprociteta, rotacije, dogovora i uvažavanja jednih i drugih.

Nažalost, bošnjačke političke elite izigrale su te principe i krenule putem politike „ što nismo osvojili u ratu, osvojiti ćemo u miru". Deseterostruko uveličavanje hrvatskih zločina i deseterostruko umanjivanje zločina Armije BiH, konstantno ucjenjivanje Hrvatske države i podmuklo pakovanje zločinačkog pothvata ima jasan plan, program i cilj.

Gospodine Predsjedniče, svjedoci smo da Vi svuda i na svakom mjestu podržavate Bosnu i Hercegovinu na njezinom putu ka euroatlantskim integracijama, što je za nas u BiH važno, ali morate znati da bošnjačke političke elite, gdje god mogu, Hrvatsku i Hrvate u BiH prikazuju kao agresore i fašiste. Najzorniji primjer je nedavna izjava da su dr. Franjo Tuđman i Hrvatska država dovodili mudžahedine u Bosnu i Hercegovinu, a ne Alija Izetbegović i sljedbenici njegove Islamske deklaracije. U Bosni i Hercegovini postoje radikalne islamske organizacije i to nije nikakva tajna. Problem je što mi ne znamo koliki je to broj, kako su naoružani i tko ih financira. Ova tema nije stvar političke demagogije nego treba utvrditi stvarne činjenice, ali i otvoreno upitati zašto se optužuju Hrvati za podmetanje bombe u Mostaru, kada je to uradio terorist Handala, kako je došlo do toga da bošnjački vehabija Topalović pobije na Badnju večer povratničku obitelj Anđelić u Konjicu, kakva je organizacija podmetnula bombu pred policijsku postaju u Bugojnu, zašto se ne rješava umorstvo doministra Leutara i tko je montirao optužnicu Hrvatima, zašto je ovih dana zabranjen izvoz i proizvodnja naoružanja u BiH i kome je do tada prodavano.

Mi ih pitamo, ako su prijateljski narod zašto biraju Hrvatima predstavnike, zašto u Sarajevu vlast godinama ne izdaje dozvolu za izgradnju katoličke crkve i spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a, zašto nam ne dopuštaju kanal na hrvatskom jeziku. Također, trebaju odgovoriti zašto Hrvatima u Zenici, Tuzli, Sarajevu... ne osiguraju ista prava kao što imaju Bošnjaci u Mostaru i drugim gradovima gdje su Hrvati većina.

Poštovani gospodine Predsjedniče sve je ovo objašnjivo ako hladno i analitički sagledate stanje u BiH. Ovo nije prijateljska niti dobrosusjedska politika od strane bošnjačkih političkih elita u BiH, nego je izrazito makijavelistička i po Hrvate veoma štetna. Izjava Sulejmana Tihića, kako će nova Vlada FBiH bez predstavnika sa hrvatskim legitimitetom više učiniti za Hrvate u BiH nego što su njihovi legalno i legitimno birani predstavnici do sada učinili, vrhunac je ironije, bezobzirnosti i političke dvoličnosti.
Poštovani gospodine Predsjedniče, nemojte donositi zaključke na temelju toga kako Vas i dužnosnike iz Hrvatske dočekuju u Sarajevu, nego mjerite prema Hrvatima koji žive pod njihovom većinskom dominacijom. Mogu li ti Hrvati o bilo čemu odlučivati, koji jezik uče u školama, na koliko rukovodnih mjesta ih ima - konkretno u gradu Sarajevu, ...

Mi, predsjednici političkih stranaka, otvoreni smo za razgovore o ovoj temi i vrijeme je da se prekine sa obmanama i lažima.
Bošnjačke političke i intelektualne elite moraju shvatiti kako je nedopustivo i izravno zlonamjerno Vas zvati novim Tuđmanom, a nas hrvatske političare u BiH novim Bobanima, a sebe stalno smatrati žrtvom velikohrvatskih namjera. Mi dobro znamo da je politički i vojni vrh bošnjačkog naroda planirao i počinio zločine nad hrvatskim narodom, što je i dokazano. Isto tako znamo da dr. Franjo Tuđman i mr. Mate Boban nisu vodili zločinačku politiku, nego da se radi o ciljanoj i dobro planiranoj stigmatizaciji hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika iz RH i BiH s ciljem slabljenja političke pozicije Hrvata u BiH s krajnjim ciljem preglasavanja, potiskivanja, majoriziranja a što za posljedicu ima dekonstituiranje hrvatskog naroda u BiH do statusa nacionalne manjine.

Poštovani gospodine Predsjedniĉe, nemate se zašto ispriĉavati, mi smo vašu izjavu shvatili kao istinitu i ozbiljnu zabrinutost za sigurnost u cijeloj regiji.
HSP H-B, predsjednica Vesna Pinjuh
HSS, predsjednica Ljiljana Lovrić
HKDU, predsjednik Ivan Musa